Volledig scherm
© ThinkStock

Tekort sociaal domein in Woensdrecht: ‘Tijden veranderen’

HOOGERHEIDE - Wethouder Lars van der Beek ziet steeds meer donkere wolken boven het Woensdrechtse sociaal domein. De uitgaven in het sociaal domein zijn in 2018 in de rode cijfers beland en Van der Beek vreest dat ook de komende jaren de cijfers rood blijven. 

De anders altijd positief ingestelde wethouder van sociale zaken liet donderdagavond tijden de openbare vergadering van de Woensdrechtse WMO-adviesraad sombere geluiden horen. "De laatste vijf jaar verkeerden we bij het sociaal domein in een hosanna-stemming, maar helaas zijn de tijden aan het veranderen.” 

Het tekort in het sociaal domein is volgens Van der Beek grotendeels te wijten aan de steeds groter wordende afname van de jeugdzorg. De jeugdzorg is in 2015 van Den Haag overgeheveld naar de gemeentes, om zo de jeugdzorg meer benaderbaar te maken voor de burgers. "Dat is gelukt. Steeds meer jongeren worden nu doorverwezen naar dure jeugdzorgtrajecten en dat loopt flink in de papieren.” 

Toename zorgconsumptie

Quote

Ons doel: iedereen in de gemeente in de maatschap­pij moet kunnen meedoen

Lars van der Beek, wethouder

Hij hoopt dat het kabinet met meer geld over de brug komt, zodat de jeugdzorg voor de gemeentes betaalbaar blijft. Van der Beek ziet ook dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van huishoudelijke hulp. "We hebben de eigen bijdrage verlaagd, waardoor steeds meer mensen hun zwartwerkende schoonmaakster aan de kant hebben geschoven, en nu gebruik maken van de huishoudelijke hulp vanuit de gemeente.” 

Hij noemt het de toename van de zorgconsumptie. Van der Beek benadrukt dat er de komende jaren niets verandert in het sociale beleid van de gemeente Woensdrecht. “Ons doel is, en blijft, dat iedereen in de gemeente Woensdrecht in de maatschappij moet kunnen meedoen en iedereen moet de zorg blijven krijgen waar men recht op heeft.” 

Hij vindt dat nieuwe initiatieven in het sociale domein kritisch onder de loep moeten worden genomen. "We hebben altijd nieuwe initiatieven omarmd en, indien nodig, financieel ondersteund. Dit zal vanaf nu anders worden.” 

Van der Beek vindt dat Woensdrecht op sociaal gebied, ondanks de financiële krapte, positief moet blijven denken. Hij roept de leden van de WMO adviesraad op om niet gaan somberen, maar door te gaan en goede keuzes te maken die in de toekomst het sociale klimaat in Woensdrecht op peil houden.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom