Bij palletbedrijf Van der Pol in Woensdrecht ontstaan in de opslag 'lege houtstraatjes'. Directeur Robert van der Pol van het familiebedrijf: ,,De houtprijs is abnormaal hoog."
Volledig scherm
Bij palletbedrijf Van der Pol in Woensdrecht ontstaan in de opslag 'lege houtstraatjes'. Directeur Robert van der Pol van het familiebedrijf: ,,De houtprijs is abnormaal hoog." © Tonny Presser © 2018

Tekort aan hout brengt productie palletbouwers in gevaar

VideoWOENSDRECHT - Te weinig en te duur hout drijft palletbouwers tot wanhoop. Juist nu de economie zo goed draait, is hun productie in gevaar.

,,Een groot probleem. Onze voorraad loopt drastisch terug. Hout is duur of wordt zelfs niet geleverd omdat het er niet is", verzucht Robert van der Pol (31) van het gelijknamige familiebedrijf in Woensdrecht.  Daar produceren ze 600.000 pallets per jaar. 

,,Zonder pallets staat de hele Nederlandse economie stil", waarschuwt Van der Pol, die zijn prijs voor een kuub grenen- en vurenhout in korte tijd zag stijgen van 140 naar 180 euro. ,,En het einde van die stijging is nog niet in zicht."

Verhaal gaat verder onder de video.

Chinezen

Het ligt aan de florerende economie, de Chinezen en het is te warm. Die factoren bepalen sinds half november de forse prijs van Europees pallethout. Chinese fabrikanten slaan hun slag hier met woekerprijzen omdat in eigen regionen een chronisch tekort aan productiehout is. En met name in Noord-Europa en de Baltische staten, waar veel hout vandaan komt, is het momenteel door de warme winter te nat om te kappen en bomen weg te slepen.

Europallet, 80 x 120 centimeter.
Volledig scherm
Europallet, 80 x 120 centimeter. © Palletcentrale

Robert van der Pol: ,,Met name die Chinezen zijn een nieuw fenomeen. We hebben vaker periodes van tekorten gehad, maar nooit zoals nu. Ze kopen alles op en gooien daarmee hier voor iedereen de prijs omhoog." 

West-Brabant als transportregio telt van oudsher  veel bedrijven die pallets en bekisting maken. Meilink Raamsdonksveer, Van Dijk Emballage  en De Bruijn in Rucphen, Holland Packing in Breda, PKF Pallets Oud-Gastel, Dongen Pallets... 

Palletcentrale

En in Klundert huist de Palletcentrale. Met 110 werknemers goed voor de productie van twee miljoen van die houten dragers per jaar en ze verhandelen er vier miljoen per jaar. 

Commercieel-directeur Frank Bennemeer:  ,,Onze prijzen gaan omhoog en we verkopen goed, maar het wordt natuurlijk een probleem als je klanten niet meer zou kunnen helpen. De aanlevering is moeizaam, ook omdat veel houtzagerijen tijdens de crisisjaren minimaliseerden en nu weer op gang proberen te komen. Daarnaast is de vraag simpelweg groot omdat de economie nu eenmaal booming is. Dat wringt allemaal." 

De gemiddelde prijs van een nieuwe Europallet - de meest verhandelde van 80 bij 120 centimeter - ligt nu rond een tientje.  Daarmee is hij in een paar maanden tijd 12, 13 procent duurder geworden. 

Geen alternatief

Volgens de branche is er geen echt alternatief voor hout. Een pallet van hout is duurzaam goedkoper, minder milieubelastend om te produceren dan de plastic variant en valt vaak nog te repareren. Bovendien gebruiken de makers afval of kapotte pallets vaak zelf om te stoken of energie op te wekken. 

,,We hebben momenteel een uitdaging", verwoordt voorzitter Jurgen Kemps van de Nederlandse  Emballage- en Palletindustrie Vereniging, tevens directeur van Dongen Pallets. ,,Op lange termijn lossen zaken wel op. Maar nu is de aanlevering  moeizaam en de vraag groot. Vergeet niet dat de bouw ook enorm is aangetrokken. Iedereen zoekt hout."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom