Tekort aan hout brengt productie palletbouwers in gevaar
VideoWOENSDRECHT - Te weinig en te duur hout drijft palletbouwers tot wanhoop. Juist nu de economie zo goed draait, is hun productie in gevaar.
Delen per e-mail
,,Een groot probleem. Onze voorraad loopt drastisch terug. Hout is duur of wordt zelfs niet geleverd omdat het er niet is", verzucht Robert van der Pol (31) van het gelijknamige familiebedrijf in Woensdrecht. Daar produceren ze 600.000 pallets per jaar.
,,Zonder pallets staat de hele Nederlandse economie stil", waarschuwt Van der Pol, die zijn prijs voor een kuub grenen- en vurenhout in korte tijd zag stijgen van 140 naar 180 euro. ,,En het einde van die stijging is nog niet in zicht."
Verhaal gaat verder onder de video.
Chinezen
Het ligt aan de florerende economie, de Chinezen en het is te warm. Die factoren bepalen sinds half november de forse prijs van Europees pallethout. Chinese fabrikanten slaan hun slag hier met woekerprijzen omdat in eigen regionen een chronisch tekort aan productiehout is. En met name in Noord-Europa en de Baltische staten, waar veel hout vandaan komt, is het momenteel door de warme winter te nat om te kappen en bomen weg te slepen.
West-Brabant als transportregio telt van oudsher veel bedrijven die pallets en bekisting maken. Meilink Raamsdonksveer, Van Dijk Emballage en De Bruijn in Rucphen, Holland Packing in Breda, PKF Pallets Oud-Gastel, Dongen Pallets...
Palletcentrale
En in Klundert huist de Palletcentrale. Met 110 werknemers goed voor de productie van twee miljoen van die houten dragers per jaar en ze verhandelen er vier miljoen per jaar.
Commercieel-directeur Frank Bennemeer: ,,Onze prijzen gaan omhoog en we verkopen goed, maar het wordt natuurlijk een probleem als je klanten niet meer zou kunnen helpen. De aanlevering is moeizaam, ook omdat veel houtzagerijen tijdens de crisisjaren minimaliseerden en nu weer op gang proberen te komen. Daarnaast is de vraag simpelweg groot omdat de economie nu eenmaal booming is. Dat wringt allemaal."
De gemiddelde prijs van een nieuwe Europallet - de meest verhandelde van 80 bij 120 centimeter - ligt nu rond een tientje. Daarmee is hij in een paar maanden tijd 12, 13 procent duurder geworden.
Geen alternatief
Volgens de branche is er geen echt alternatief voor hout. Een pallet van hout is duurzaam goedkoper, minder milieubelastend om te produceren dan de plastic variant en valt vaak nog te repareren. Bovendien gebruiken de makers afval of kapotte pallets vaak zelf om te stoken of energie op te wekken.
,,We hebben momenteel een uitdaging", verwoordt voorzitter Jurgen Kemps van de Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging, tevens directeur van Dongen Pallets. ,,Op lange termijn lossen zaken wel op. Maar nu is de aanlevering moeizaam en de vraag groot. Vergeet niet dat de bouw ook enorm is aangetrokken. Iedereen zoekt hout."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Carnaval wordt vooral digitaal feestje in Woensdrecht
WOENSDRECHT - De Woensdrechtse carnavalsverenigingen zijn er in geslaagd om de inwoners toch nog een afwisselend carnavalsprogramma aan te bieden. -
Coronasteun voor deeltaxi: West-Brabantse gemeenten verhogen tarieven
WEST-BRABANT - Om de Deeltaxi West-Brabant overeind te houden tijdens de coronacrisis, willen de zestien samenwerkende gemeenten in de Regio West-Brabant (RWB) voorlopig een hoger bedrag per kilometer overmaken naar vervoerder PZN. Doordat het aantal ritten sterk gedaald is, kost dat de gemeentes onder de streep niets extra. -
PREMIUM
Massale interesse in Residence Mazairac: ‘Ik wil hier wonen’
BERGEN OP ZOOM - Voor Residence Mazairac aan de Erasmuslaan is massale belangstelling. Het gaat om honderden geïnteresseerden. Tot uit Rijnmond aan toe. Maar ook uit de buurt. ,,Ik krijg briefjes met de medeling: ik wil hier graag wonen.” -
PREMIUM
Poppodium Gebouw-T bestaat al tien jaar: ‘Klein, maar gezellig’
BERGEN OP ZOOM - Het initiatief kwam destijds van jongeren. Na sluiting van het populaire De Botte Hommel was er geen plek meer waar de jeugd naartoe kon. De gemeenteraad omarmde het idee en zo is Gebouw-T geboren. Vandaag exact tien jaar geleden, opende het poppodium voor het eerst de deuren. Die avond nog voor genodigden, maar daarna volgde een uitverkocht openingsweekend. Iedereen wilde wel even met eigen ogen zien wat er aan het Wilhelminaveld was geboren. -
PREMIUM
Sportclubs worstelen met avondklok: ‘Er zijn de jeugd al zoveel dingen afgepakt’
BERGEN OP ZOOM - Veel sportclubs in de regio worstelen met de avondklok. Met name verenigingen met een grote jeugdafdeling worden gedwongen om te schuiven met trainingstijden.
-
PREMIUM
Fitnessclubs in tijden van goede voornemens en corona: ‘We gaan online en naar buiten’
Januari is de maand van de goede voornemens, zoals afvallen en fit worden. Maar de sportscholen en yogastudio’s zijn tijdens de deze lockdown gesloten. “We motiveren nu op afstand.” -
PREMIUM
‘Je ziet niet dat ze ziek zijn’: Emma (7) en Faya (6) zijn gezichten van de Nierstichting
HALSTEREN/THOLEN - Twee vrolijke meisjes die graag lachen en spelen. Dat zijn Emma Groenewegen van der Weiden (7) uit Tholen en Faya Lugo (6) uit Halsteren. Wat niemand aan hen kan zien, is dat ze allebei een nierziekte hebben. Om meer aandacht te vragen voor jonge nierpatiënten zijn ze twee van de vijf gezichten van de nieuwe campagne van de Nierstichting die zaterdag gelanceerd wordt, genaamd Jonge Helden. -
PREMIUM
COLUMN Moment voor jezelf? Je kunt de pot op!
Hoe vind je tijd en ruimte voor jezelf in tijden van lockdown en avondklok? ,,Ik zit zo lang mogelijk op de pot”, zegt een moeder aan wie die vraag wordt gesteld. Ze is de enige niet. Heel wat grappige filmpjes die jij in je app krijgt, zijn gestuurd terwijl de zender zojuist een drol heeft gedraaid.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom
0 reacties