Technieksector schreeuwt om personeel en vindt oplossing in samenwerking met onderwijs
WEST-BRABANT - Tot je navel in de blubber. Of je dagen slijten in een fabriekshal. Het beeld van werken in de techniek is hopeloos verouderd. Tegenwoordig programmeer je drones. Of werk je aan hightech vliegtuigonderdelen. Ook in West-Brabant. Met duizenden vacatures schreeuwt de techniek om handjes. En die gaan er komen nu onderwijs en bedrijfsleven de handen ineen slaan.
Scholen en bedrijven in West-Brabant mogen vanaf volgend jaar vier jaar lang jaarlijks ruim een miljoen euro steken in het verbeteren van techniekonderwijs. Nu het bedrijfsleven ook financieel bijdraagt, heeft het Brabantse project Sterk Techniekonderwijs Brabantse Wal officieel groen licht gekregen van het Rijk. Dat laat programmamanager Patrick ‘t Hart weten.
Te weinig geschoolde handjes
Het project waarin onderwijs en het bedrijfsleven samen optrekken moet een impuls geven aan de zogeheten topsectoren in deze regio. ,,Dan heb je het over maintenance, biobased/agrofood en logistiek”, zegt Titus Frankemölle, voorzitter van Sterk Techniekonderwijs Brabantse Wal. Denk aan het onderhoud aan vliegtuigen, het omzetten van planten tot bouwmaterialen en het ontwikkelen van hightech pakhuizen.
In die sectoren moet West-Brabant de komende jaren uitblinken, vinden Rijk en provincie. Eén probleem, het ontbreekt in deze regio aan voldoende technisch geschoolde handjes. Bedrijven als Cargill halen nu al personeel uit het buitenland. En voorlopig lijkt er nog geen einde aan de krapte op de arbeidsmarkt. Nu al gaat het om 3000 openstaande vacatures. De voorspelling is dat die de komende vijftien jaar blijven toenemen.
Meer stageplekken
Want hoewel de afgelopen jaren door verschillende scholen fors is geïnvesteerd in het verbeteren van het techniekonderwijs, is het aantal jongeren dat op vmbo en mbo niveau kiest voor techniek, nauwelijks gestegen. Dat moet de komende jaren flink veranderen. Zodat West-Brabant zijn concurrentiepositie niet verliest. Nu er structureel geld beschikbaar komt, gaat dat zeker niet gebeuren, zegt Frankemölle.
Bedrijven als Cargill halen nu al personeel uit het buitenland. En voorlopig lijkt er nog geen einde aan de krapte op de arbeidsmarkt.
De plannen - waarvoor vier jaar wordt uitgetrokken - variëren van het interesseren en werven van jongeren voor de technische vmbo-profielen tot het gebruikmaken van elkaars faciliteiten. Ook gaan bedrijven en opleidingen samen aan de slag voor het creëren van meer stageplekken. Dat vraagt een nauwe samenwerking tussen voortgezet onderwijs, praktijkscholen, basisonderwijs en het bedrijfsleven.
Praktijkervaring belangrijk
Frankemölle wijst naar de bedrijven in de regio. ,,Je moet eens weten hoeveel bijzondere bedrijven wij hier in ons midden hebben. Van robotica en drones, tot actief in de vliegtuigtechniek. Aan de andere kant zet de regio vol in op duurzaamheid. Zonne- en windenergie. Maar ook biobased krijgt steeds meer vorm. Daar liggen de banen van de toekomst.”
Je moet eens weten hoeveel bijzondere bedrijven wij hier in ons midden hebben.
Hij vindt het belangrijk dat leerlingen zoveel mogelijk bij bedrijven binnenkijken. En praktijkervaring opdoen. Zodat wat ze leren, aansluit bij toekomstige banen. Uit het bedrijfsleven moet dan ook de kennis komen. Deel van het plan is dat mensen uit de techniek worden verleid tot ‘hybride docent’, en een dag in de week lesgeven aan leerlingen.
Jongeren verleiden
Wat een uitdaging blijft is jongeren verleiden tot een technische richting. ,,Reden dat we in het onderwijs vol inzetten op binnenkijken bij bedrijven.” Belangrijk is volgens Frankemölle ook dat er de komende jaren van het basisonderwijs tot het mbo een doorlopende leerlijn ontstaat. Kortom, meer onderlinge afstemming in het onderwijs. Waarbij techniek de rode draad is.
In het project werken zeven middelbare scholen, een praktijkschool, speciaal onderwijs en de twee grootste basisschoolkoepels samen met bedrijven uit de regio Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht.
‘Samenwerken met onderwijs cruciaal’
Bij Cargill gaan ze de samenwerking met het onderwijs graag aan, laat manager Joris Peters weten. Nu en in de nabije toekomst staan ze in de fabriek te springen op procesoperators. ,,We hebben te maken met vergrijzing van onze medewerkers. Dat betekent dat we nu jeugd moeten warm maken voor een baan in de techniek. Samenwerking met het onderwijs is daarin cruciaal.”
En ook in de bouw merken ze dat de personeelsvijver langzaam opdroogt, zegt Toine Visker van Bouwmensen. ,,Terwijl er een schreeuwend tekort is aan mensen in de bouw. Voor het verduurzamen van bestaande woningen en de bouw van nieuwe. Tegelijkertijd kampt de bouw nog altijd met een negatief imago. Dat van de bouwvakker op z’n knieën. Een onterecht beeld. De doorgroei mogelijkheden zijn enorm.”
Visker merkt dat het warm maken van jongeren voor techniek, dat afgelopen jaren is gebeurd, inmiddels zijn vruchten afwerpt. ,,De jeugd kiest nu bewuster voor een baan in de bouw. Dat komt ook doordat de ontwikkelingen in onze sector niet stilstaan. Er gebeuren echt hele gave dingen. Zeker in de prefab-wereld, waar woningen als bouwpakketten in elkaar worden gezet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘First Dates’ in Huijbergen met burgemeester als barman, maar Stakke moet verder zonder Jakke
HUIJBERGEN - Na ruim tien jaar gaat het komische Huijbergse duo Jakke en Stakke uit elkaar. Vrijdag is hun laatste optreden in MFC De Kloek. -
PREMIUMCOLUMN
Hoe pornstar martini het nieuwe karamel-zeezout wordt
Proost! Pornstar martini is hot. Maar het kan ook zomaar het nieuwe karamel-zeezout worden. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUMNK wielrennen
Thalita de Jong terug aan het front: ‘Ik heb me keurig aan de regels gehouden, op mijn zeem na’
Thalita de Jong is terug in de World Tour. De rentree in de Britse Women’s Tour was ‘eerder een boost dan afzien’. Ze kijkt uit naar het NK van vandaag en daarna volgt de Giro. ,,Mijn niveau is in orde.”
-
Yoeri Rombouts wint het Zilveren Schoen-klassement: ‘Scoren verleer ik niet’
Yoeri Rombouts (32) kwam, zag en overwon. Hij won de Zilveren Schoen door maar liefst 38 competitiedoelpunten te maken, terwijl hij een reeks wedstrijden miste door een blessure. Na de nacompetitie staat de teller op 42. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Galerie Arsis vreest het pand aan Zuivelplein te moeten verlaten: ‘We gaan door tot we eruit gezet worden’
BERGEN OP ZOOM - Galerie Arsis vreest dat het de langste tijd gehad heeft in het pand aan het Zuivelplein in Bergen op Zoom. Vastgoedinvesteerders hebben winkelgebied de Parade opgekocht om de leegstand aan te pakken. ,,Er is grote onzekerheid, maar we gaan door totdat we eruit gezet worden", zegt voorzitter Maarten van 't Hof van Arsis.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom