Strijd om nieuwe locatie Bravis ziekenhuis barst los: Bergen op Zoom biedt drie plekken aan, Roosendaal één
BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - De strijd tussen Roosendaal en Bergen op Zoom om de nieuwe vestigingsplek van Bravis ziekenhuis is losgebarsten. Officieel werken de twee gemeenten en Bravis ziekenhuis toe naar een gezamenlijk standpunt over de locatiekeuze. Maar achter de schermen is de lobby voor de ‘eigen locatie‘ volop gaande.
Delen per e-mail
Eind vorige week zijn Bravis vier ziekenhuislocaties aangeboden: drie door Bergen op Zoom en één door Roosendaal. Medio maart geeft het ziekenhuis daarover meer duidelijkheid. De Bergse wethouder Patrick van der Velden gaat ervan uit dat Bravis één of enkele locaties aanwijst voor nadere uitwerking. Rond de zomer kan de knoop vervolgens doorgehakt worden, aldus Van der Velden die de drie Bergse locaties ambtelijk liet toetsen door de provincie. Daaruit is gebleken dat er geen barrières liggen. Van der Velden wil niet zeggen om welke locaties het gaat.
Roosendaal maakte zelf al het benodigde huiswerk voor de ingediende locatie, laat wethouder Toine Theunis weten. ,,Alles dat het bestuur van Bravis moet weten over de locatie is uitgezocht en uitgewerkt.” De concrete plek wil hij evenmin prijs geven.
Duidelijk is wel dat de Roosendaalse locatie goed scoort op twee belangrijke criteria: de beschikbaarheid van tenminste 12 hectare grond en een ligging tegen stedelijke bebouwing. Anders gezegd: een plek middenin de weilanden is niet aan de orde. De locatie die Roosendaal heeft aangeboden, biedt bovendien verdere uitbreidingsmogelijkheden voor het ziekenhuis.
Aanrijtijden
Bij de selectiecriteria zijn ook de aanrijtijden (bereikbaarheid) belangrijk. Bergen op Zoom wijst erop dat de geldende aanrijtijd van 45 minuten (van melding tot aankomst in het ziekenhuis) nu al kritisch is voor delen van Tholen en Woensdrecht. Als het nieuwe ziekenhuis nog verder in oostelijke richting verschuift (dus richting Roosendaal) komen de aanrijtijden verder onder druk te staan. Dat is ‘ongewenst’, aldus Van der Velden in een brief aan de gemeenteraad.
Inzet bij de locatiekeuze is ‘de beste zorg voor de regio’. Maar Van der Velden steekt niet onder stoelen of banken dat hij als wethouder van Bergen op Zoom zijn best doet om Bergen op Zoom ‘zo goed mogelijk te positioneren'. Naar verluidt laat ook burgemeester Frank Petter zich gelden in het lobbycircuit. Na sluiting van Philip Morris zou het verlies van de nieuwe unielocatie van Bravis ziekenhuis aan Roosendaal opnieuw een gevoelige klap zijn voor de Markiezenstad. Bergen op Zoom is financieel-economisch kwetsbaarder dan Roosendaal.
Teken aan de wand is ook dat Bergen op Zoom nadrukkelijk de samenwerking zoekt met Steenbergen, Woensdrecht, Tholen en Reimerswaal: samen sta je sterker dan alleen. Roosendaal daarentegen gaat uit van eigen kracht. Theunis zegt desgevraagd dat geen alliantie is gezocht met Halderberge en Etten-Leur.
Bravis-bestuurder Hans Ensing onthoudt zich voorlopig van inhoudelijk commentaar. Eind 2018 maakte Bravis ziekenhuis bekend al in 2025 één nieuw ziekenhuis te willen openen op een nieuwe plek, en niet pas in 2030 zoals eerder het streven was. De vestiging Bergen op Zoom gaat mogelijk al in 2025 dicht; Roosendaal blijft dan tot 2030 open.
Eén nieuwe locatie is nodig om het ziekenhuis toekomstbestendig te maken. Op beide ziekenhuislocaties zijn nu complexe en dure voorzieningen, zoals intensive care, operatiekamers en spoedeisende zorg. Bravis wil naar een nieuwe locatie waar die kernfuncties worden samengebracht. De poliklinieken in Steenbergen, Oudenbosch en Etten-Leur blijven vooralsnog gehandhaafd, is de inzet tot op heden. Nieuwbouw kost tussen 200 en 300 miljoen euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Watertoren Bergen op Zoom uit de verkoop, was ‘te goedkoop’
BERGEN OP ZOOM - Niet langer te koop. Eigenaar Guido Pallada heeft de monumentale watertoren aan de Parallelweg in Bergen op Zoom voorlopig van de markt gehaald. -
PREMIUM
‘Roosendaal geen interesse in gezamenlijke zoektocht naar nieuwe locatie Bravis’
BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft geprobeerd de gemeente Roosendaal te bewegen samen te kijken naar een plek voor het nieuwe Bravis ziekenhuis. Roosendaal toonde daarvoor geen interesse. -
Eventjes geen Vastenavend in de kerk: beleef het thuis voor de buis!
BERGEN OP ZOOM - Een speciale kerkdienst met Vastenavend is onmogelijk dit jaar in de Gertrudiskerk en daarom schakelen de Protestantse Kerk Bergen op Zoom en de Lievevrouweparochie naar de televisie. -
oproep / poll Werk jij verplicht thuis? Of ga je toch naar kantoor? Laat het ons weten
Er komt een avondklok. Vanaf zaterdag mogen we na 21.00 uur niet meer de straat op, uitzonderingen daargelaten. Ook wil het kabinet strenger op gaan treden tegen bedrijven die werknemers toch naar kantoor laten komen. Want ondanks het dringende advies van premier Rutte om zoveel mogelijk thuis te werken, houdt niet iedereen zich daaraan. -
PREMIUM
Blue Monday? Niet voor deze positieve mensen
Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Wordt er gezegd. En dat in een periode waarin er al zo weinig te beleven valt. Toch? Nee hoor, er is altijd wel een lichtpuntje, dat bewijzen deze positieve West-Brabanders wel.
-
Honderden wietplanten gevonden in verborgen ruimte van café in Steenbergen, drie aanhoudingen
STEENBERGEN - In een verborgen ruimte van een café aan de Kaaistraat in Steenbergen is woensdagmiddag een werkende hennepkwekerij gevonden. Drie mensen zijn aangehouden. -
PREMIUM
Hans de Boer (66) overleden: ‘Als je hem belde met de vraag of hij kon helpen, ondernam hij meteen actie’
BREDA - ‘Verschrikkelijk’ noemt Eric van Schagen, voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland het onverwachte overlijden van voormalig werkgeversvoorman Hans de Boer (66). De Boer overleed maandag, een dag na zijn 66e verjaardag, aan een hersenbloeding. -
Klein wonen? Binnenkort eerste woonwijk met tiny houses in Bergen op Zoom
BERGEN OP ZOOM - Voor wie klein wil wonen in een groene omgeving lijkt ‘t Krabbenhofje de ideale woonvorm. Deze eerste Bergse woonwijk met tiny houses komt aan de rand van de wijk Markiezaten. De elf kleine koopwoningen hebben een maximaal woonoppervlak van 50 vierkante meter. De verkoop start dit kwartaal.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom