Volledig scherm
Het gebied waar de landhuizen moeten komen, is nu nog in gebruik als grasland. In de inzet een overzicht van de toekomstige situatie, met rechtsonder de bestaande Vijverhoeve met nieuwe parkeerplaats, links bovenin de nieuw te bouwen landhuizen. © Thom van Amsterdam

Strijd om landgoed De Vijverhoeve

HUIJBERGEN - De ontwikkeling van landgoed De Vijverhoeve in Huijbergen stuit op verzet van natuurclubs Namiro, Benegora, Viridis en Stichting De Brabantse Wal.

De bouw van drie landhuizen aan de voet van de Pilberg zou belangrijke schade toebrengen aan het landschap. Dat schrijft Jim de Blank van Namiro aan de gemeente. Hij stelt dat de plannen de unieke natuurlijke omsluiting van het dorp Huijbergen aantasten en dat het zicht op de hoogteverschillen in het landschap en de rust en stilte verloren zullen gaan. Ook een nieuwe parkeerplaats voor circa 65 auto's is de bezwaarmakers een doorn in het oog. "Wij zijn niet tegen ontwikkelingen in het gebied. Maar deze plannen zijn te omvangrijk en gesitueerd op de verkeerde plek. Alleen een afgeslankt plan waarin de nieuwbouw geconcentreerd wordt rond de bestaande Vijverhoeve is voor ons aanvaardbaar", aldus De Blank in een toelichting.

Hij zet ook grote vraagtekens bij de economische haalbaarheid. "Kijk naar landgoed Emmahoeve in Putte. Dat komt ook niet van de grond, doodweg omdat er geen markt voor is."

De Blank zegt zich in dat licht zorgen te maken over een vermeende regeling waarin de gemeente initiatiefnemer Etienne Schoenmakers compenseert wanneer de bouw niet wordt gerealiseerd. Zowel gemeente als Schoenmakers ontkennen ten stelligste dat zo'n overeenkomst bestaat.

Schoenmakers zegt in een reactie respect te hebben voor het feit dat De Blank opkomt voor de natuur, maar is verbaasd over de vele bezwaren. "In de zes jaar dat we hier mee bezig zijn is veelvuldig overlegd met tal van partijen, ook met Namiro. Er is altijd gezocht naar een compromis dat voor iedereen het meest aanvaardbaar was."

Volgens hem heeft de natuur in het plan altijd voorop gestaan. "Het gaat hier primair om ontwikkeling van nieuwe natuur. Wat nu landbouwgrond is, is straks de verbinding tussen Kalmthoutse Heide en Wouwse Plantage. Die transformatie moet wel ergens van betaald worden. Wanneer je van landbouwgrond natuur maakt zakt de waarde enorm. Dat verlies kan voor een deel gecompenseerd worden met de landhuizen."

Verplaatsing van het project is volgens Schoenmakers niet mogelijk. "Aan de ene kant van de bestaande gebouwen zit een buurman wiens bedrijfsmogelijkheden we niet in willen perken, aan de andere kant loopt een kerosineleiding van Defensie."

De plannen worden in november in de gemeenteraad besproken.

Volledig scherm
Het gebied waar de landhuizen moeten komen, is nu nog in gebruik als grasland. In de inzet een overzicht van de toekomstige situatie, met rechtsonder de bestaande Vijverhoeve met nieuwe parkeerplaats, links bovenin de nieuw te bouwen landhuizen. foto Thom van Amsterdam
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom