Volledig scherm
Archieffoto Ronde van Steenbergen met jeugdwedstrijden. © peter van trijen/pix4profs

Strijd om jeugdtitel NK op groot scherm in Steenbergen

STEENBERGEN - Niemand hoeft zondag iets te missen van het koersverloop tijdens de Nationale Kampioenschappen voor jeugdwielrenners in de binnenstad van Steenbergen. Op de Markt wordt een groot videoscherm opgesteld van 50 vierkante meter.

Twee cameralieden op de motor zorgen voor de beelden van de koers. Voorzitter Jac van Leent van de organiserende Stichting Wielercriterium Steenbergen is trots op dat soort details. ,,Het geeft net wat meer cachet aan het evenement.''

Het NK vormt het hoogtepunt van het 75-jarig jubileum van de Steenbergse wielerstichting. Van Leent verwacht komend weekeinde tussen de 12.000 en 14.000 bezoekers in de binnenstad. Zo'n 130 vrijwilligers moeten er voor zorgen dat het evenement op rolletjes loopt.

Het driedaagse wielerfeest begint op vrijdagochtend met een oriëntatietocht voor recreatieve fietsers. De lengte van de tocht is ongeveer 45 kilometer. Onderweg moeten de deelnemers tien vragen beantwoorden over de wielersport. In de middaguren staat de dikkebandenrace voor de Steenbergse basisschooljeugd op het programma. Ruim zeventig meisjes en jongens staan in verschillende leeftijdsgroepen aan het vertrek. Voor wie niet meedoet aan de race is er een uitdagend randprogramma, met springkussen en behendigheidsparcoursen. Sportcoaches van de gemeente Steenbergen verlenen hun medewerking. Van Leent is blij met dat brede draagvlak.

,,We willen iedereen aan het bewegen krijgen. Ook de gemeente vindt dat belangrijk.''

Na de dikkebandenwedstrijd beginnen renners met een verstandelijke of lichamelijke beperking aan hun NK.

Vrijwel alle renners met een zogeheten I.D.-licentie doen mee, zodat er een peloton van zowat 30 coureurs om de prijzen strijdt. Zowel de deelnemers aan de dikkebandenrace als de I.D.-renners rijden op een parcours bij het gemeentehuis. Op vrijdagavond is er een gratis toegankelijke Hollandse muziekavond, in de feesttent op de Markt. Met het opbouwen van de tent wordt morgen begonnen.

Behalve de Steenbergse band R.E.C. treden ook de lokale volkszangers Marijn van Geel en Mathijs Pluijgers op. Zaterdag staat alles in het teken van de Koos Moerenhout Classic. Vanaf zaterdagavond 18.00 uur moet het parcours in de binnenstad autovrij zijn, met het oog op de veiligheid van de deelnemers aan het NK. Er wordt de hele dag gekoerst, in de categorieën 1 tot en met 7.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom