Strijd om erf Antoniusmolen nog niet gestreden: stichting is naar de rechter gestapt
HALSTEREN - Westbrabantse Molens geeft haar strijd om het erf rond de Sint Antoniusmolen in Halsteren nog niet op. De vereniging is naar de rechter gestapt om het terrein rond de molen alsnog gemeentelijk monument te maken.
Henk van IngenBron:BN DeStem
Al jarenlang ligt Westbrabantse Molens in de clinch met de gemeente Bergen op Zoom, eigenaar Piet Withagen en toekomstig eigenaar ’t Zorghuys, dat op het terrein een zorghuis voor dementerende ouderen wil bouwen.
De vereniging probeerde het huis, schuren en erf bij rijksmonument Antoniusmolen aangewezen te krijgen als gemeentelijk monument. Maar de gemeente blijft volhouden dat die te weinig waarde hebben om die status te krijgen.
Onzorgvuldig
Terwijl partijen bij de rechter hun conflict uitvochten, sloopte Withagen in januari 2021 - ondanks een belofte dat niet te doen - alle gebouwen. Hij ging daartoe over nadat hij een sloopmelding deed bij de Omgevingsdienst, een gemeentelijke instelling. ,,We vinden dat heel onzorgvuldig van de gemeente”, aldus de stichting. Maar de gemeente zegt niet op de hoogte te zijn geweest van die melding. ,,Die is niet bij ons terechtgekomen.”
De rechter onderschrijft dat dit niet zorgvuldig is, maar kan daar niet zoveel mee. Aan haar ligt namelijk de vraag voor in hoeverre het erf dat is overgebleven voldoende waarde heeft om gemeentelijk monument te worden. En nu de gebouwen zijn gesloopt scoort dat nog lager in het puntensysteem dat de gemeente hanteert en haalt het zeker niet de drempel om als monument te worden aangewezen.
Combinatie
De vereniging zegt vooral naar de combinatie van molen en open erf te kijken. Experts hebben geconstateerd dat dit redelijk uniek is in Nederland. De rechter vraagt zich af waarom Westbrabantse Molens dan niet naar de Rijksdienst stapt om het erf toegevoegd te krijgen als rijksmonument. Maar de vereniging laat weten dat die eerst wil afwachten hoe de aanvraag als gemeentelijk monument verloopt.
De gemeente stelt dat zelfs als het terrein monument wordt, dat nog niet betekent dat er niet op gebouwd mag worden. Het bestemmingsplan staat namelijk veertig procent bebouwing toe. De rechter wil weten van Bergen op Zoom en de initiatiefnemers of de plannen groter zijn dan dat, maar die zeggen dat niet te weten. ,,Maar we zijn bereid dat bebouwingsvlak naar maximaal veertig procent terug te brengen”, aldus ’t Zorghuys.
De gemeente stelt dat zelfs als het terrein monument wordt, dat nog niet betekent dat er niet op gebouwd mag worden
De rechter doet over zes weken uitspraak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.