De tenten achter de Berk, waar feesten worden gehouden.
Volledig scherm
De tenten achter de Berk, waar feesten worden gehouden. © peter van trijen/pix4profs

‘Streep door vergunning voor tenten op eiland bij De Berk’

BERGEN OP ZOOM - De commissie Bezwaarschriften zet een streep door de vergunning van Reza Smit voor het gebruik van drie tenten als feestlocatie op het eiland bij De Berk in Bergen op Zoom. Het college van B en W neemt in augustus of september op basis van dit advies een nieuw besluit, zegt wethouder Patrick van der Velden.

Welke overwegingen een rol spelen bij de beslissing van de commissie is nog onduidelijk. ,,Het is gebruikelijk het advies pas openbaar te maken als B en W hierover besloten hebben", zegt gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf. 

Gekocht voor 46.000 euro

Smit heeft het eiland en de omliggende waterpartij in mei 2017 van de gemeente gekocht voor 46.000 euro. Op termijn verrijst hier een horecapaviljoen. De voorbereidingen voor een nieuw bestemmingsplan zijn in volle gang.

Medio vorig jaar heeft de ondernemer tenten met een totale oppervlakte van 280 vierkante meter geplaatst om daarin bruiloften en feesten te houden. Zonder vergunning. Die is later alsnog aangevraagd en op 10 oktober voor een periode van 5 jaar afgegeven. Tot groot verdriet van IVN Groene Zoom, Stichting Brabantse Wal en Benegora. Ze vrezen voor aantasting van de bestaande natuur. Hun bezwaren zijn eerder door het college van tafel geveegd, maar de commissie Bezwaarschriften denkt daar anders over.

Quote

We verwachten nog eens 60 extra nodig te hebben

Patrick van der Velden, wethouder

Een van punten die de milieuverenigingen aanhalen is het parkeerprobleem ter plekke. Volgens Van der Velden wordt druk gewerkt aan een oplossing. Nu zijn er aan de Bemmelenberg 110 parkeerplekken, Smit moet daar nog 80 aan toevoegen. ,,We verwachten nog eens 60 extra nodig te hebben omdat we door de verbeteringen in het gebied meer toeloop verwachten.”

Centrale parkeerplek voor 250 auto's

Quote

Nee, betaald parkeren is geen optie

Patrick van der Velden, wethouder

,,We zetten in op een centrale parkeerplek voor 250 auto's. Dan verdwijnen de plekken aan de Bemmelenberg en voorkomen we versnippering. Dat is de beste oplossing voor de flora en fauna." In overleg met de provincie Noord-Brabant wordt een geschikte plek gezocht. Een van de opties is om de parking over te dragen van Smit. ,,Dan sluiten we een convenant waarmee het openbare karakter van de parking gewaarborgd wordt. Nee, betaald parkeren is geen optie."

In de koopovereenkomst staat dat het eiland van zonsopgang tot -ondergang toegankelijk moet zijn voor publiek. De vraag is of daarvan sprake is op het moment dat er feesten worden gehouden. Van der Velden: ,,De brug wordt niet afgesloten met hekken of zo. Het eiland is dan dus ook toegankelijk. We zien geen strijdigheid met de overeenkomst."

Reza Smit was niet bereikbaar voor een reactie. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom