Volledig scherm
Archieffoto: Frank Uijlenbroek

'Strandbad bij Grote Melanen Halsteren'

HALSTEREN - Een strandbad bij waterplas de Grote Melanen in Halsteren. Dat is volgens recreatieondernemer Ton Derks uit Volkel de enige manier om het ernaast gelegen zwembad De Melanen te redden.

De gemeente Bergen op Zoom wil zwembad De Melanen graag openhouden, maar moet tegelijk fors bezuinigen. Ook zit er een forse portie onderhoud aan het zwembad aan te komen. "Als er niks gebeurt, gaat het dicht", voorspelt Derks, die door de gemeente is gevraagd een oplossing aan te dragen. Derks is de man van recreatiepark Billy Bird in Volkel, gelegen aan een grote plas water die is ontstaan door zandafgraving. Nu is er onder meer een strandbad, horeca, een achtbaan, een binnen- en buitenspeeltuin, en een twintig meter hoge klimrots.

Abonnementen

Billy Bird werkt met abonnementen. "We verkopen er jaarlijks tussen de 50.000 en 60.000. De gemiddelde prijs per persoon, volwassene en kind, ligt op twintig euro." Voor dat bedrag kan iedereen er 365 dagen per jaar terecht. "De Melanen is veel duurder. Daar kost een abonnement zestig euro. Voor een paar maanden per jaar." De prijs verhogen voor het zwembad kan niet, zegt hij. "Dan blijven mensen weg."

De oplossing: meer publiek trekken. Maar dan moet er wel iets gebeuren. De oplossing ligt voor de hand, zegt Derks. "De gemeente wil de Grote Melanen volgend jaar gaan baggeren, bomen rondom kappen en vervolgens een laag goede grond op de bodem aanbrengen." Dat moet de waterkwaliteit verbeteren, zoals ook bij de Kleine Melanen is gebeurd. "Ik heb bodemonderzoek gedaan. Onder de bodem van de Grote Melanen zit gewoon goede grond. Die is bruikbaar om er een strandbad van te maken. En kan prima als bodem dienen voor de plas. Alleen moet je iets meer afgraven."

Parkeren

De kosten blijven zo binnen de perken, immers de gemeente wilde dit werk toch al doen en hoeft geen dure grond van elders te halen voor de bodem. Helder water gegarandeerd. Het bad kan aan de noordzijde van de plas komen. Met een kleine horecavoorziening, plus een groot parkeerterrein dat goed bereikbaar is vanaf de Randweg Noord. "Parkeren is de achilleshiel van je onderneming."

Vervolgens kan de prijs voor de abonnementen fors omlaag. Bezoekers krijgen meer voor minder, een strandbad plus een openluchtzwembad. "Stel dat wij dat mogen exploiteren, dan verhogen we de inkomsten door meer bezoekers."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Ik shop mijn kerstinkopen lokaal
  Geef uw mening

  Ik shop mijn kerstinko­pen lokaal

  Kerst staat voor de deur, en hoewel in veel gezinnen Sinterklaas al is langs geweest, liggen er naar verwachting over ruim een week toch ook weer cadeautjes onder de kerstboom bij veel Nederlandse huishoudens. Goed nieuws voor winkeliers zou je denken, maar met de kleine middenstand gaat het helemaal niet goed. Vooral buiten de grote steden zou bij een op de drie kleinere winkeliers die bijvoorbeeld kleding, speelgoed of boeken verkopen, sprake zijn van stille armoede.
 2. John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politiewerk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’
  PREMIUM
  PTSS

  John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politie­werk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’

  MURCIA - Daar zit je dan. In Zuid Spanje. Amper 51 jaar oud en door een chronische complexe posttraumatisch-stressstoornis genoodzaakt al je schepen achter je te verbranden. PTSS. De diagnose voelde voor Roosendaler John Luijsterburg als een bevrijding èn als een vonnis. Zijn ziektebeeld is zo heftig, dat alleen een prikkelvrije omgeving ver van alles dat hij ooit heeft gezien en meegemaakt het leven een beetje leefbaar maakt. “Sommige oud-collega’s zeggen smalend dat ik hier elke dag vakantie vier. Ik zou alles inleveren om weer gezond terug te kunnen. De realiteit? Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom