De Krabbekweekers hebben hun wagen opgebouwd en ingepakt met zeil.
Volledig scherm
De Krabbekweekers hebben hun wagen opgebouwd en ingepakt met zeil. © peter van trijen/pix4profs

Storm zorgt voor vertraging bij Bergse bouwclubs

BERGEN OP ZOOM - Het slechte weer van afgelopen weekend zorgde ervoor dat de Bergse bouwclubs hun wagens nog niet konden opbouwen. Op het Konterscherp staat het normaal gezien vol met wagens die bijna klaar zijn, vlak voor de grote optocht dinsdag. Maar zondagmiddag was het daar nog leeg. Op de wagen van de Krabbekweekers na, stond alles nog binnen.

En wie even buiten staat, weet direct waarom: het waait heel erg hard. De Krabbekweekers hadden geluk, vertelt Erik Smits. ,,We konden zaterdag al opbouwen. Nu zijn we bezig met het afwerken van de laatste details. Je ziet zodra een wagen bijna klaar is, precies waar er nog een likje verf bij moet komen.” Het is dan ook druk in het bouwkot: de bouwers worden bijgestaan door vrienden en familie. De een sprayt kleur op ballonnen en een ander verft het motto nog even op een bord. ,,Iedereen heeft vakantie en dat komt goed uit”, zegt Smits. ,,We hebben vele handjes nodig.”

Bergse proefballonnen

Quote

Iedereen heeft vakantie en dat komt goed uit. We hebben vele handjes nodig.

Erik Smits

De vooruitzichten voor dinsdag zijn vooralsnog goed en dan kunnen de Krabben de wagen zien met het motto ‘ga doe ballonneke stijge of dale? Vrouwe Fortuna mag ‘t bepalen’. Er worden altijd veel proefballonnen losgelaten in Bergen op Zoom, legt Smits uit. ,,De een wat succesvoller dan de andere. Foodstoet was bijvoorbeeld een succes. Maar het ziekenhuis en de Schelp niet echt. Dus daar gaat Vrouwe Fortuna mee op sjouw. Als het niet zo’n succes was, dan belandt het achterin de wagen in de prullenbak.”

Iets verderop werken de bouwers van de Watertore nog door aan hun wagen. Lorenzo Alberts hoopt dat de wind even gaat liggen, zodat ook zij de wagen op kunnen bouwen. ,,We moeten nog wel het een en ander doen, maar we hebben niet zo heel veel werk meer”, zegt hij. Hoe eerder de wagen is opgebouwd, hoe beter, wat hem betreft. ,,Dan hebben we binnen ook alle ruimte om te werken aan alle details.” De bouwclub heeft heks Wana gemaakt. Het is een politieke wagen over de plannen in Bergen op Zoom. ,,Die plannen hebben we verbeeld in speelkaarten. Wana kijkt in haar glazen bol wat het wel en niet gaat worden.”

Elk nadeel heeft zijn voordeel

De kraan huren de bouwers altijd voor de zaterdag en zondag voor de optocht. Waarschijnlijk komt er maandag een andere kraan, om alsnog de wagens op te bouwen. De weersverwachtingen zijn dan beter. Dat kost de bouwers wel weer extra geld.

Quote

In 1990 is de optocht afgelast en liepen we een jaar later met twee wagens. Ook niet ideaal.

Ton Hopmans

Voorzitter Ton Hopmans van bouwclub Wij ziet in de vertraging gelukkig ook een voordeel. ,,Alles wat we nu nog binnen doen, hadden we eigenlijk buiten in de kou moeten afwerken.” Dat er in het weekend veel optochten zijn afgelast, raakt de bouwers, vertelt Hopmans. ,,Dat is iets waar je niet op hoopt. We hebben dat hier in Krabbegat een keer meegemaakt. In 1990. Toen was het te stormachtig en hebben we het jaar erop met twee wagens gereden. Maar dan zit je met extra opslag gedurende het jaar en tijdens de optocht heb je een dubbele bezetting van mensen nodig. Dat is ook niet ideaal.”

Boerinnen

Hij gaat er vanuit dat de optocht dinsdag gewoon door kan gaan. En dan zien Krabben langs de route een wagen met een boodschap, vertelt Hopmans. ,,Dat het tijd wordt voor vrouwen bij de Stichting. We hebben altijd al een wagen met een dubbele bodem. En we denken dat het er nu de hoogste tijd voor is.” Het is een tijdmachine, waar de wijzers op 5 voor 12 staan. ,,Aan de ene kant gaat er een boer in en aan de andere kant komt er een boerin uit. Ward Warmoeskerken heeft voor ons een kostuum voor de boerin gemaakt.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom