De kerncentrale in Borssele.
Volledig scherm
De kerncentrale in Borssele. © ADN Beeldredactie

‘Stop met transport nucleair afval over het spoor’

PollBERGEN OP ZOOM - Als het aan de Belgische sociaal-democraten van de sp.a ligt komt er onmiddellijk een einde aan de transporten over spoor van nucleair afval van Borssele door de provincie Antwerpen. In West-Brabant blijkt de politieke evenknie van de sp.a, de PvdA, niet eensluidend over dit nucleair transport te denken.

,,Ik zal snel eens contact met ze opnemen", zegt Joey van Aken van de PvdA in Bergen op Zoom. De PvdA in Roosendaal houdt zich meer met het vervoer van gevaarlijke stoffen op de lijn Zevenbergen-Oudenbosch-Roosendaal bezig.

Poll

De Belgische sociaal-democraten van de sp.a hebben gelijk: we moeten stoppen met transport van radioactief afval over spoor van Borssele, over Roosendaal naar La Hague.

  • Eens (34%)
  • Oneens (66%)
259 stemmen

Drie tot vijf maal per jaar is er een transport over spoor van Borssele naar La Hague in de punt van Normandië. Het transport gaat door Bergen op Zoom en Roosendaal. In La Hague wordt het radioactief afval geschikt gemaakt voor hergebruik. De resterende 5 procent gaat terug naar Zeeland en wordt bij Borssele opgeslagen.

Protest

Onlangs protesteerde de sp.a bij het station Heide in Kalmthout. Partijleden droegen witte pakken, maskers en waarschuwingspamfletten. Ze hadden tonnen zogenaamd afval bij zich en vertelden dat de verhoogde radioactieve straling van de trein gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en kinderen.

Concrete samenwerking tussen de sp.a en de PvdA in West-Brabant is er niet. In het recente verleden hebben beide partijen wel samen gezeten om over de kerncentrales in Doel, Tihange en Borssele te spreken. Over het transport is nog niet gesproken. Maar Inga Verhaert vindt het een goed idee om de meningen in Bergen op Zoom en Roosendaal eens te gaan peilen. Zij is gemeenteraadslid voor de sp.a in Kalmthout en lid van de Provincieraad Antwerpen.

Het afval wordt stevig verpakt in betonnen ‘sarcofagen’. Ze wegen 112.000 kilo per stuk en bevatten doorgaans 28 vaten. Hoewel ze aan de allerhoogste veiligheidseisen voldoen zijn ze volgens Verhaert ‘niet tegen om het even wat bestand’. De sarcofagen kunnen het in een brand van 800 graden een half uur volhouden en kunnen een botsing van bijna 50 km/u opvangen. 

Explosieve groei

2010-11-23 00:00:00 BORSSELE - Laag radioactief afval bij COVRA (Centrale Opslag Radioactief Afval) in Borssele. Hier vindt de verzameling, verwerking en opslag van radioactief afval plaats. ANP KOEN SUYK
Volledig scherm
2010-11-23 00:00:00 BORSSELE - Laag radioactief afval bij COVRA (Centrale Opslag Radioactief Afval) in Borssele. Hier vindt de verzameling, verwerking en opslag van radioactief afval plaats. ANP KOEN SUYK © ANP XTRA

Joey van Aken van de PvdA in Bergen op Zoom is het met Verhaert eens. ,,We hebben met Inga wel eens contact gehad over Doel. Maar het is goed om binnenkort contact te leggen over het transport over spoor. Misschien moeten we ons ook aansluiten bij Moerdijk-Halderberge-Roosendaal." Die gemeenten werken samen om de gevolgen van de voorziene explosieve groei van transport van gevaarlijke stoffen over het spoor door die gemeenten in de hand te houden. Die groei komt voort uit de Wet Basisnet Spoor.

Volgens Michael Yap van de PvdA in Roosendaal is het afvaltransport op dit moment niet urgent. ,,Net als de sp.a vinden wij het transport van gevaarlijke stoffen door dichtbevolkt gebied in het algemeen ongewenst.”

Vandaar de eerder genoemde samenwerking met Halderberge en Moerdijk. Yap: ,,We doen wat we kunnen maar soms word je door het Rijk overruled." Zoals de burgemeester van Kalmthout tevergeefs heeft geprobeerd een einde te maken aan het nucleair transport door zijn gemeente.

Quote

Net als de sp.a vinden wij het transport van gevaarlij­ke stoffen door dichtbe­volkt gebied in het algemeen ongewenst

Michael Yap, PvdA Roosendaal

Veilig

De sp.a vindt dat het afval in Borssele moet blijven. Of nog beter: dat er geen nucleair afval ontstaat. ,,Wij wensen geen onomkeerbare bergingsmethoden zolang niet zeker is hoe je dit afval veilig kunt bergen", zegt Inga Verhaert.

Inmiddels is de sp.a een online petitie begonnen op www.inactie.s-p-a.be. Eerste eis is dat de transporten stoppen. Voorts moet het opwerkingscontract tussen Borssele en La Hague worden opgezegd.

Opwerken

Het hoogradioactief afval van de kerncentrale in Borssele gaat per trein naar de opwerkingsfabriek in La Hague in de punt van Normandië. ,,Opwerken is een mooi woord om te zeggen dat de radioactiviteit over meer massa wordt verspreid”, zegt Inga Verhaert, gemeenteraadslid voor de sp.a in Kalmthout en lid van de Provincieraad Antwerpen.

In Le Hague wordt jaarlijks ongeveer 1.700 ton nucleair afval verwerkt. Daarbij wordt bruikbare splijtstof teruggewonnen uit nucleair afval. Van dit afval kan 95 procent opnieuw gebruikt worden als splijtstof in een kerncentrale. De resterende 5 procent is echt afval en gaat terug naar Borssele waar de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval zorg draagt voor de opslag. De transporten richting Borselle zijn langer dan de trein naar La Hague, omdat er bij de opwerking meer nucleair afval ontstaan. Er zijn drie tot vijf transporten per jaar.

De trein vanuit Borssele rijdt via Bergen op Zoom naar Roosendaal. Daar wordt de rijrichting omgedraaid en vervolgt de trein via Spoorlijn 12 (Essen, Kalmthout, Kapellen, Antwerpen) zijn weg. Vorige week voerde de sp.a bij het station Heide in Kalmthout actie, toen daar weer een trein passeerde. ,,Dit transport is totaal zinloos”, vindt Inga Verhaert van de sp.a. ,,Het transport gaat door dichtbevolkte gebieden.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom