Volledig scherm
De Bergse Stadsreuzen zijn klaar voor 18 juni © Bergse Stadsreuzen

Stoet van vijftig Reuzen in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Vijftig reuzen. Uit binnen- en buitenland. In het centrum van Bergen op Zoom. Op Vaderdag, zondag 18 juni. Voor de Internationale Reuzenstoet 2017. Georganiseerd door de mensen van de Bergse Stadsreuzen. ,,We hebben vijf jaar moeten wachten op dit evenement'', zegt woordvoerder Flup Remijn. 

Want in 2012 streken voor de laatste keren reuzen in Bergen op Zoom neer. Thema is nu Sint Gertrudis, bron van inspiratie. En daarom krijgt Trui van de Toren, een van de Bergse reuzen, op die dag de hoofdrol.

Volledig scherm
De flyer voor de Internationale Reuzenstoet © Bergse Stadsreuzen

Reuzen zijn een fenomeen dat over heel Europa bekend is. ,,In Frankrijk, België maar vooral Spanje is de reuzencultuur ongekend populair'', aldus Remijn. Vroeger werden reuzen gebruikt om bijbelse verhalen te vertellen, nu eren ze vooral bijzondere figuren uit de geschiedenis van een stad of streek.

,,Vaak zijn het de sterke verhalen van vroeger.'' Bergen op Zoom telt zelf acht reuzen. Trui van de toren is er een van. Gebaseerd op Gertrudis van Nijvel, patroonheilige van de stad. 

Het gezelschap van reuzen trekt zondag vanaf de Gedempte Haven de stad in. Vertrek om 14.00 uur. Na afloop keert het gezelschap weer terug op de Kaai. Om er nog een klein slotfeestje te bouwen.

De dag ervoor, zaterdag 17 juni, trekt er een kinderstoet door de stad. Leerlingen van basisscholen zijn op dit moment aan het bouwen aan reuzen. Gemaakt van herbruikbaar materiaal. ,,Het worden letterlijk afvalreuzen'', zegt woordvoerder Remijn. Samen met de Bergse kinderreuzen Toontje en Marieke vormen ze die zaterdag vanaf 14.00 uur een stoet die hetzelfde parkoers door het centrum aflegt als de reuzen van zondag. Met het kinderproject willen de mensen van de Bergse Stadsreuzen jongeren enthousiast maken, zodat deze traditie ook voor de toekomst behouden blijft. Na afloop van de kinderstoet is er 's avonds vanaf 20.00 uur een feestavond in een feesttent op de Gedempte Haven. 

Het volledige programma is binnenkort te vinden op 

www.bergsestadsreuzen.nl

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zeer grote brand bij gasbedrijf in Bergen op Zoom onder controle, drie lichtgewonden
    Video + update

    Zeer grote brand bij gasbedrijf in Bergen op Zoom onder controle, drie lichtgewon­den

    BERGEN OP ZOOM - De zeer grote brand die vrijdagmiddag rond 17.00 uur uitbrak bij gasleverancier Voets Yellow Gas aan de Oude Moerstraatsebaan in Bergen op Zoom, is onder controle. De brandweer heeft even na 19.00 uur het sein 'brand meester' gegeven. Bij de brand zijn drie personen lichtgewond geraakt, waaronder de eigenaar van het gasbedrijf. Het pand heeft veel schade opgelopen door de brand.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom