Volledig scherm
© Eric Elich

Stephanie, de nieuwe Òòg’eid(v)?

GeneuzelBeste Krabben. Het is er de hoogste tijd voor. De tijd om te doen alsof je neus bloedt is voorbij. Dat klinkt allemaal plechtig en dat is het ook wel een beetje. Met het naderende afscheid van prins Nilles III is er maar een logische vervolgstap te bedenken. Even bellen met Stephanie Franken, daarvoor.

Stephanie, je komt me zo bekend voor!

Dat kan dit jaar heel goed kloppen! Vooral en profil. Je kent me misschien van mijn dweilband de Medamme. En anders ben ik met Vastenavend altijd wel in de stad te vinden.

Wat is je band met het leutfeest?

Het is er, heel cliché, met de paplepel ingegoten. Ik ben in maart geboren en elf maanden later kon ik voor het eerst Vastenavend vieren. Mijn ouders namen me mee en dan werd ik op de bar neergezet. Ik vermaakte me wel, is nooit anders gegaan. Bij café De Slok poetsten ze snel de bar schoon als ze mijn ouders binnen zagen komen met mij. Zodat ik daar een plekje op de bar had.

En nu vermaak je de Krabben met je bandje?

Ik vond er niet zo veel aan om niks te doen. Vanaf mijn veertiende liep ik al achter een bandje aan. Dus heb ik met vriendinnen de Medamme gestart. Door de jaren heen hebben we inmiddels alle prijzen gewonnen bij het Dweilbandfestival. Dat leek me niet zo uniek, maar we blijken de enige band te zijn die dat is gelukt. Ik grap nu dat we wel een oeuvreprijs verdienen.

Kredd’al in ‘t snotje waar ik heen wil? Stephanie, ik vind jou de perfecte kandidaat om onze nieuwe Òòg’eid te zijn. Vergroeid met Vastenavend, enthousiast, vrouw én belangrijk: geen lid van de Stichting. Mag immers niet. Wat denk je ervan?

Kijk, ik ben niet echt iemand die meteen op de barricades springt. Maar ik vind het leuk, die discussie over vrouwen bij de stichting. Het zou heel stoer zijn als ze denken: we doen het gewoon. Roosendaal heeft een vrouwelijke nar. Er is maar een manier om daar als Krabbegat overheen te gaan. Òòg’eid is ook nog een vrij genderneutrale term. Ik zie het probleem niet. Wat mezelf betreft: ik kan niet stilzitten, wil graag actief mijn steentje bijdragen en ben inderdaad een groot liefhebber van Vastenavend.

Ik zie het wel zitten!

Oké, er is alleen een probleem. Met het Neuzebal moet je als prins(es) het nieuwe liedje presenteren. En ik kan echt niet zingen. Dus dan moet ik wel zanglessen nemen.

Na veertien jaar neemt d'n Òòg’eid afscheid. Lees hier hoe hij zijn regeerperiode heeft beleefd.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom