Volledig scherm
Sunclass woningen in Nieuw-Vossemeer. Archieffoto Thom van Amsterdam / BN DeStem © Thom van Amsterdam

Steenbergen duikt diep in privélevens van bewoners Sunclass

DEN HAAG/NIEUW-VOSSEMEER - De gemeente Steenbergen blijkt diep in de privélevens te duiken van bewoners van Sunclass in Nieuwe-Vossemeer om het bestemmingsplan te kunnen handhaven. Dit bleek maandag voor de Raad van State in Den Haag. 

Per recreatiewoning mag er maar één huishouden wonen. De controle daarop is niet eenvoudig omdat de gemeente moet vragen naar het liefdesleven en de familierelatie van de bewoners. 

De bewoners mogen ook maar maximaal vier maanden in dezelfde woning verblijven waardoor op het park druk wordt gerouleerd.
Er is al jaren trammelant op het recreatiepark over de huisvesting van Oost-Europeanen. 

Eigenaren

Zo'n tien procent van de 88 huisjes is nog maar in handen van eigenaren die er echt recreëren. Dit handjevol eigenaren stapte echter met succes naar de rechtbank waardoor de gemeente Steenbergen het bestemmingsplan moest gaan handhaven. 

De gemeente doet dat met controles en vragenlijsten. Maandag gingen tuinders en een bouwbedrijf die woningen aan seizoensarbeiders verhuren bij de Raad van State in hoger beroep. ''Vier Hongaren zijn ook één huishouden'', zegt de advocaat van de verhuurders.

Huisvesting

De gemeente wil de huisvesting van arbeidsmigranten op park Aan het Veer, zoals het officieel heet, niet verbieden. Maar het voorschrift in het bestemmingsplan dat er maar één huishouden mag wonen moet de gemeente handhaven, zo besliste de rechtbank vorig jaar. De gemeente is toen de woningen langs gegaan met de intieme vraag wat voor relatie de bewoners met elkaar hebben. ''Als ze met zijn tweeën zijn en ze zeggen dat ze een affectieve relatie hebben dan nemen we dat aan'', zegt een woordvoerder van de gemeente. 

Twee broers en een nichtje vormen ook één huishouden omdat ze familie van elkaar zijn. Daar mag dan weer geen vreemde bij wonen zoals de gemeente in een van de huizen geconstateerd zegt te hebben. Een van de twee huishoudens moet dan vertrekken. Drie mannen en een vrouw die zeggen alleen maar collega's te zijn vormen vier aparte huishoudens, vindt de gemeente. Dat mag niet. 

Vriendengroepen

Vriendengroepen zijn ook niet toegestaan. Omdat er geen einde aan werd gemaakt legde de gemeente dwangsommen op aan de woningeigenaren.
Het veelvuldig verhuizen na vier maanden vervuilt volgens de gemeente de Basisregistratie personen (BRP) van Steenbergen. ''Ze schrijven zich wel in maar niet uit als ze vertrekken'', zegt een woordvoerder. De huurcontracten duren vier maanden omdat permanente bewoning niet is toegestaan.

Oplossing

Een oplossing is niet in zicht, aldus de gemeente bij de Raad van State. Het uitkopen van de overgebleven oorspronkelijk huisjeseigenaren lukt niet. De gemeente wil ook geen nieuw bestemmingsplan maken waarin wordt gekozen voor óf huisvesting van arbeidsmigranten óf recreatie. 

Steenbergen laat de zaak over aan de Raad van State. Uitspraak volgt.

Volledig scherm
Sunclass woningen in Nieuw-Vossemeer. Archieffoto Dick de Boer / BN DeStem © Dick de Boer

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom