Volledig scherm
PREMIUM
Bert ten Kate blijft preken, in heel Zuidwest-Nederland. © Chris van Klinken/Pix4Profs

'Steeds meer mensen lopen met hun ziel onder hun arm'

Voor het laatst beklom hij zondag de kansel van de Ontmoetingskerk in Bergen op Zoom. Na bijna veertig dienstjaren gaat dominee Bert ten Kate met emeritaat.

Bert ten Kate blijft in Bergen op Zoom wonen, hoewel dat voor een afscheidnemende predikant ongebruikelijk is. Hij voelt zich thuis in de stad. En preken blijft hij doen, in heel Zuidwest-Nederland. De agenda zit al vol, tot ver in het volgend jaar. Predikanten blijven immers altijd dominee, maar de verantwoordelijkheid voor de eigen gemeente is er sinds zondag niet meer. Ten Kate richt zijn aandacht voortaan op andere horizonten. ,,Ik ga mijn opvolger niet voor de voeten lopen.''

 1. Canadees schoolkoor bezoekt Bergen op Zoom
  video

  Canadees schoolkoor bezoekt Bergen op Zoom

  BERGEN OP ZOOM - Wat ging er door het hoofd van de Canadese militairen die in de Tweede Wereldoorlog naar Europa kwamen om te vechten? ,,Waarom besloten ze om te gaan vechten? Wat waren hun verwachtingen voor de toekomst?” Dat schoot Mark de Robertis als eerste binnen toen hij de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom zag. De Canadese tiener was een van de tachtig mensen die woensdag het ereveld bezochten. Een koor, samen met hun ouders, afkomstig van jongensschool Crescent School in Toronto.
 2. ‘Bergse raad gepasseerd in financiële afwikkeling afbouw Eventum’

  ‘Bergse raad gepasseerd in financiële afwikke­ling afbouw Eventum’

  BERGEN OP ZOOM - Als college van B & W zelfstandig 1,1 miljoen euro extra uittrekken voor de afbouw van Eventum, zonder de raad om krediet te vragen, kan absoluut niet door de beugel. Dat vinden D66, Lijst Linssen, SP, PvdA en Samen 0164. Een ingediende motie van treurnis tegen het college haalde het deze week niet tijdens de begrotingsvergadering. Wel komt er een debat over hoe in de toekomst gehandeld moet worden in soortgelijke situaties.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom