Volledig scherm
PREMIUM
Bert ten Kate blijft preken, in heel Zuidwest-Nederland. © Chris van Klinken/Pix4Profs

'Steeds meer mensen lopen met hun ziel onder hun arm'

Voor het laatst beklom hij zondag de kansel van de Ontmoetingskerk in Bergen op Zoom. Na bijna veertig dienstjaren gaat dominee Bert ten Kate met emeritaat.

Bert ten Kate blijft in Bergen op Zoom wonen, hoewel dat voor een afscheidnemende predikant ongebruikelijk is. Hij voelt zich thuis in de stad. En preken blijft hij doen, in heel Zuidwest-Nederland. De agenda zit al vol, tot ver in het volgend jaar. Predikanten blijven immers altijd dominee, maar de verantwoordelijkheid voor de eigen gemeente is er sinds zondag niet meer. Ten Kate richt zijn aandacht voortaan op andere horizonten. ,,Ik ga mijn opvolger niet voor de voeten lopen.''

  1. Rembrandt van Rijn uit Bergen op Zoom: ‘Als ik familie van hem zou zijn, zou ik geen sokken verkopen’

    Rembrandt van Rijn uit Bergen op Zoom: ‘Als ik familie van hem zou zijn, zou ik geen sokken verkopen’

    BERGEN OP ZOOM/AMSTERDAM - Kan je ook schilderen? ,,Nee.” Ben je familie van? ,,Als dat zo is, zou ik geen sokken verkopen.” Het zijn enkele gesprekken die Rembrandt van Rijn uit Bergen op Zoom voert nadat hij zichzelf voorstelt. Samen met alle 203 Rembrandt's in Nederland is hij uitgenodigd om op 14 februari 2019 naar het Rijksmuseum in Amsterdam te komen. Dan is de officiële opening van de tentoonstelling ‘Alle Rembrandts’ die in het teken staat van de kunstschilder die precies 350 jaar geleden is overleden.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom