Volledig scherm
Ook boomstammen zaten onder de olie. © Screenshot video

Spoor van motorolie getrokken in bos in Bergen op Zoom: ’dertig meter smeerbende’

BERGEN OP ZOOM - In het bos aan de Gareelweg in Bergen op Zoom is maandagmorgen een oliespoor van tientallen meters gevonden. Er omheen liggen plastic flessen van motorolie, wat erop kan duiden dat iemand de olie bewust in het bos heeft gedumpt. Boswachter Erik de Jonge heeft er geen goed woord voor over. ,,Het is over dertig meter een vreselijke smeerbende.”

Op een parkeerplaats in de buurt vond de boswachter al een ‘forse afvaldumping’, met daarbij wat dichte oliekannetjes. Dat is voor hem dagelijkse gang van zaken geworden. Maar het oliespoor dat hij 100 meter verderop zag is een ander verhaal. De Jonge spreekt van tientallen liters, die over bladeren en bomen zijn gegoten. ,,Het is een hele smerige dumping. Deels ligt het op gemeentegrond. Ik heb nu met hen contact over hoe we dat gaan oplossen. Maar het zal wel een lieve duit gemeenschapsgeld kosten om dit op te ruimen.”

De bodem zal gesaneerd moeten worden, voorspelt hij. In elk geval de bovenste laag met bladeren. Of het daaronder ook in de grond is gelopen, moet dan nog blijken. 

Toevallig heeft De Jonge de laatste tijd vaker te maken gehad met een oliedumping. ,,Dat kan toeval zijn. We zaten onderling wat te speculeren: zou er een illegaal garagebedrijf in de buurt zitten? Die kan de olie niet legaal kwijt.” 

Volledig scherm
De flessen van de olie lagen er nog bij. © Screenshot video

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom