Spelers beschuldigen scheids van racisme

Volgens voetballers van het Bergse BVV'63 maakte een arbiter spelers zondag onder meer uit voor 'vieze Turk'. Ze weigerden door te spelen.

Ze stonden zondag met twee doelpunten voor op hun tegenstander METO en hoefden eigenlijk alleen de rit uit te zitten. Toch is dat niet wat de spelers van BVV'63 dit weekend deden: zij weigerden de wedstrijd na een aanvaring met de arbiter uit te spelen. De scheidsrechter zou racistische taal in de mond hebben genomen; een getuige langs het veld zegt dat echter niet te hebben gehoord.

Na een woordenwisseling met de scheidsrechter, die verschillende rode kaarten uitdeelde aan spelers van de Bergse club, stuurde de arbiter beide teams halverwege de tweede helft naar de kleedkamer om af te koelen. Daarna weigerde BVV nog verder te spelen. De scheidsrechter zou racistisch zijn, zeggen ze.

Veel wil coördinator Haluk Celebi er niet over kwijt. ,,Op een gegeven moment maakte de scheids racistische opmerkingen, waarna wij besloten om niet door te spelen. Ik heb gehoord dat hij onder andere 'vieze Turk' zei. Het was een sportieve wedstrijd die opeens helemaal fout ging." Meer wil hij niet zeggen; Celebi verwijst naar de voorzitter, Turgay Kirmemis, die vanwege een KNVB-onderzoek echter ook niet veel kwijt wil.

Een woordvoerder van de politie zei gistermiddag nog geen aangifte te hebben gezien. De KNVB zegt dat de zaak daar inmiddels bekend is; een woordvoerder verwacht 'binnen een paar weken' een uitspraak over de gebeurtenissen.

Een grensrechter bij de wedstrijd, Robert van Kalmthout van METO, wil er wel iets over kwijt. ,,Geheel uit het niets sloeg de sfeer om. Een van de spelers van BVV kreeg binnen korte tijd verschillende kaarten. Rond deze periode zou de scheids ook de racistische opmerking hebben gemaakt. Ik stond toen op zo'n vijf meter afstand en ik heb niks gehoord. Toch kwam er plots een speler van de andere kant van het veld, die het blijkbaar wel had gehoord, wat ik dus heel gek vind, waarna alles losbarstte. Toen werd iedereen naar de kleedkamer gestuurd. Pas daarna kwamen ze met het racismeverhaal. Ik ken de scheids, hij zou zoiets nooit zeggen. Daarom vind ik het een raar verhaal."

De scheidsrechter zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom