Speciaal taalklasje op Bergse school moet extra kansen bieden voor buitenlandse kids
BERGEN OP ZOOM - Buitenlandse kinderen die op de Brabantse Wal zijn neergestreken, leren de taal straks op basisschool Het Kompas in wijk Oost. Daar is gestart met 'wereldwijs’, een speciale klas voor nieuwkomers.
Timo van de KasteeleBron:BN DeStem
In totaal krijgen nu zes kinderen in de leeftijd van groep 3 tot en met 8 les in deze 'taalklas’. Met als doel de leerlingen in een jaar tijd klaarstomen voor het regulier onderwijs. ,,Dat doen we door de kinderen onder te dompelen in een taalbad”, zegt Yolanda Groen, directrice van basisschool Het Kompas. ,,Heel de dag zijn ze intensief bezig met taal. Toch is er ook zeker aandacht voor andere vakken, zoals rekenen.”
Meer arbeidsmigranten
Heel de dag zijn ze intensief bezig met taal. Toch is er ook zeker aandacht voor andere vakken, zoals rekenen
Yolanda Groen
Groen sluit niet uit dat er op korte termijn klassen bijkomen. ,,Vooraf kun je het moeilijk inschatten”, zegt Groen. ,,Als een gemeente plots een aantal arbeidsmigranten te huisvesten krijgt, kun je zomaar een aantal extra verzoeken krijgen. Dat kan echt van de een op de andere dag veranderen. En dan moeten we extra groepen opstarten, want we houden het bewust kleinschalig met hooguit zes leerlingen per groep.”
Aanleiding voor het nieuwkomersonderwijs, is dat leerkrachten op reguliere basisscholen vaak geen tijd en ruimte hebben om kinderen, die de taal nog niet meester zijn, individueel te begeleiden. De kloof tussen kinderen die de taal wel en niet beheersen is simpelweg te groot, stelt Groen. ,,Sommige leerlingen kunnen niet lezen of schrijven. Door die taalachterstand kunnen ze niet meekomen. Hebben ze ongelijke kansen.”
Inhaalslag
Doel van het speciale taalprogramma is een inhaalslag maken. Zodat kinderen van buitenlandse komaf dezelfde kansen hebben als hun klasgenootjes van Nederlandse origine. Hoe lang die inhaalslag duurt is per kind sterk verschillend, zegt Groen. ,,Gemiddeld rekenen wij een jaar. Bij de een gaat het net wat sneller dan bij de ander." In die periode leren ze wat normaal vier tot vijf jaar zou duren.
Door heel het land organiseren schoolbesturen en gemeenten taalklassen als deze. De Brabantse Wal gemeenten bekostigen in dit geval de vervoerskosten en bieden ondersteuning. Na het doorlopen van het onderwijsprogramma, gaan de kinderen terug naar een school in de buurt van waar ze wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.