Volledig scherm
V.l.n.r. Wouter Boot, Jorick Vroegop, Alex Suijkerbuijk en Bart de Nijs bij hun verwarmingsbuizenverknipper op het Markiezaat College. Foto Chris van Klinken

Snowboards slijpen of buizen knippen met eigen machine op Markiezaat College in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Het is een drukte van belang in de werkplaats van het Markiezaat College in Bergen op Zoom. Leerlingen van de engineer-opleiding testen, schaven en sleutelen aan de machines die ze de afgelopen maanden in elkaar hebben gezet. ,,Het niveau is hoog.''

Het resultaat is vaak verbluffend. Zo zijn er een wortelschilmachine, een snowboardslijper en een uienafstaartapparaat, dat het loof van de bol verwijdert. De leerlingen steken er de nodige tijd en liefde in. Dat blijkt wel aan het afwerkingsniveau. Geen losse draden of zicht op het binnenwerk van een machine. Alles is tiptop met plaatwerk afgewerkt en voorzien van de nodige stickers en bescherming om maximale veiligheid te betrachten voor de gebruikers.

Eindexamenopdracht
,,Dit is hun eindexamenopdracht. Achttien weken lang bedenken, ontwerpen en bestellen ze onderdelen, maken ze plannen en bouwen ze hun machines. Vaak in opdracht van bedrijven waar ze stage hebben gelopen of zijn blijven hangen met een nulurencontract. Zo komen alle facetten aan bod die ze de afgelopen jaren bij ons hebben geleerd", zegt docent en begeleider René van Haaften.

Van Haaften straalt als hij spreekt over zijn leerlingen die hij langzaam naar zelfstandigheid heeft opgeleid. Ze volgen de richtingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek of mechatronica. ,,Ze komen als jongens binnen en zijn nu volwassen kerels. In groepjes van drie tot vier vormen ze eigenlijk hun eigen bedrijfje waarbij ze hun apparaat bouwen. Wij sturen bij door vooral vragen te stellen en geven tips over hoe hun product nog beter en veiliger wordt. Ik moet zeggen, het niveau ligt hoog dit jaar."

Pronkstukken
Een van de pronkstukken is ongetwijfeld de vloerverwarmingsbuizenverknipper die Wouter Boot, Alex Suijkerbuijk, Jorick Vroegop en Bart de Nijs in elkaar hebben gezet. De opdracht hebben ze van KonFort Montage, het vloerverwarmingsbedrijf waar ze stage hebben gelopen. ,,Ze hadden een probleem met de afvoer van restmateriaal. De rollen met plastic buizen die ze over hebben, belanden in een container. Hierdoor ontstaat veel loze ruimte in de container. Ons apparaat verknipt de buizen in stukjes van 10 centimeter, waardoor er wel vier keer zoveel in een afvalbak past", aldus Boot.

Bovendien trekt het apparaat de buizen naar binnen, verknipt ze en schuift over de container om de stukjes netjes te verdelen. Suijkerbuijk:

,,De een is goed in lucht, de ander in elektra. Door alles samen te voegen zijn we hiertoe gekomen."

Alle apparaten en machines van de leerlingen van de engineer opleiding zijn te zien op de open dagen van het Markiezaat College, Nobellaan 50 in Bergen op Zoom.
Die zijn vrijdag van 17.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom