Volledig scherm
Wijkagent Michael Verdult spot een zeilbootje in problemen op de Binnenschelde. © Timo Van De Kasteele

Snelheidsduivels op Binnenschelde Bergen op Zoom aangepakt

BERGEN OP ZOOM - In de zomer met je bootje de Binnenschelde op, dat mag. Maar dan moet je als recreant wel de regels volgen. Daar gaat het vaak mis. Met hoge snelheid vliegen de bootjes op mooie dagen over het water. Tot frustratie van bewoners. Gevaarlijk vinden politie en de gemeente. Reden dat de nieuwe wijkagent van de Bergse Plaat en een boa van de gemeente samen op patrouille gaan.

De Binnenschelde is zaterdagmiddag net een golfslagbad. Stevige wind zorgt voor rimpels op het water. Snelheidsduivels hebben wijkagent Michael Verdult en buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) Rik van den Heiligenberg die dag nog niet gespot. 

Vandaag zijn ze er misschien niet. Op dagen met minder wind wel degelijk, weet Verdult. Hij is sinds kort wijkagent op de Bergse Plaat. Op zijn mobieltje laat hij een filmpje zien van een boot die op hoge snelheid over de Binnenschelde raast. ,,Bewoners hebben hier last van. Los daarvan is het gevaarlijk. Er zwemmen hier ook kinderen.”

Aanlegsteiger

Volledig scherm
Boa Rik van den Heiligenberg aan het roer van de patrouilleboot met aan de sleeplijn het zeilbootje van Ferry en zijn zoon Sasha Rast. © Timo Van De Kasteele

Via de steiger bij zwembad De Schelp laten Verdult en Van den Heiligenberg de patrouilleboot te water. Een paar minuten later varen we de Bergse Plaat binnen. Bij driekwart van de woningen met aanlegsteiger, ligt wel een bootje met of zonder buitenboordmotor. 

Na het passeren van een brug spot Verdult het eerste duo van de dag. Met aan boord Thomas Muller en Laurens van Loon. ,,Houden jullie je een beetje aan de snelheid", vraagt Verdult. De tieners knikken. Of ze bekend zijn met de vaarregels, wil de wijkagent weten. ,,Hebben we gezien op Insta", zegt Thomas. ,,Dat je niet meer dan zes pk aan boord mag hebben en maximaal 9 kilometer per uur mag varen, toch?" Verdult knikt. ,,Fijne dag nog jongens.”

Quote

Je wil gemotori­seer­de plezier­vaart niet verbieden, omdat een klein deel van de bootjesei­ge­na­ren het voor de rest verpest. Daarom gaan we het gesprek aan.

Michael Verdult, wijkagent

Omgeslagen zeilbootje

Varend langs de huizen krijgen Verdult en Van den Heiligenberg goedkeurende blikken. Verdult: ,,De meeste bewoners vinden het fijn dat we patrouilleren. Iedereen die we tegenkomen, leggen we uit wat we doen."
Doel van de actie is een stukje bewustwording creëren bij eigenaren van bootjes. Dat hard varen echt niet kan. ,,Je wil gemotoriseerde pleziervaart niet verbieden, omdat een klein deel van de bootjeseigenaren het voor de rest verpest. Daarom gaan we het gesprek aan. Snelheidsduivels die hardleers zijn, kunnen wel meteen rekenen op een bekeuring." 

Als de patrouilleboot opnieuw de Binnenschelde op vaart, schittert in de verte iets oranje. Dichterbij blijkt het een omgeslagen zeilbootje. Rotterdammer Ferry Rast heeft het bootje net weer overeind getrokken als Verdult zijn hulp aanbiedt. Ferry's zoontje, Sasha, staat te klappertanden aan boord. 

Verdult trekt zijn politieshirt uit, zodat het ventje van vijf kan opwarmen. Samen gaan ze op de foto, terwijl de patrouilleboot vader Ferry met de zeilboot richting de steiger sleept.

Volledig scherm
De vijfjarige Sasha Rast staat te klappertanden als hij aan boord klimt van de patrouilleboot. Hij krijgt het politieshirt van wijkagent Michael Verdult. © Timo Van De Kasteele
  1. Vier leerlingen mishandelen docent op Bergs Aventurijncollege: ‘Ongekend heftig en gecoördineerd’
    PREMIUM

    Vier leerlingen mishande­len docent op Bergs Aventurijn­col­le­ge: ‘Ongekend heftig en gecoördi­neerd’

    BERGEN OP ZOOM - De mishandeling van een docent op het Aventurijncollege in Bergen op Zoom door vier leerlingen van 15 en 16 jaar is een treurige primeur voor onderwijs- en zorginstelling Koraal. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar een leerkracht die geslagen en geschopt wordt, zo heftig en gecoördineerd hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt woordvoerder Mehlika Schopen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom