Volledig scherm
Bergen op Zoom haakte aan bij de fietspadverlichting die de gemeente Woensdrecht aan liet leggen langs de Antwerpsestraatweg. De lantaarnpalen staan nu tot aan Borgvliet. Na evaluatie wordt bij gebleken succes gekeken naar mogelijke nieuwe trajecten. © Tonny Presser © 2017

Slimme fietspadverlichting Bergen op Zoom krijgt bij succes mogelijk vervolg

BERGEN OP ZOOM - Als de slimme fietspadverlichting die de gemeente Bergen op Zoom vanaf de 'grens' met Hoogerheide heeft doorgetrokken tot aan Borgvliet goed bevalt, staat wethouder Patrick van der Velden open voor nieuwe trajecten.

,,Het is nog te vroeg om in te schatten hoe gebruikers de verlichting ervaren", zegt de Bergse gemeentewoordvoerder Erwin Stander. Immers, de palen staan er nog maar amper en het is nu nog lang licht. ,,Maar als straks blijkt dat mensen er blij mee zijn, wil de wethouder met een positieve blik kijken naar andere fietspaden waar dit op termijn uitgevoerd zou kunnen worden."

Volledig scherm
Tussen Borgvliet en de Woensdrechtse gemeentegrens zijn de afgelopen maanden zo'n zeventig 'slimme' lantaarnpalen geplaatst. © Peter de Brie

Bij de fietspaden aan weerszijden van de Antwerpsestraatweg zijn de voorbije maanden tussen Mattemburgh en Borgvliet zo'n zeventig lantaarnpalen verrezen. Evenals de verlichting die Woensdrecht had geplaatst om de sociale veiligheid te verhogen, springen deze dankzij sensoren aan op het moment dat er iemand passeert.

De paar honderd Bergse meters van de Antwerpsestraatweg leken voor scholieren en mensen die naar hun werk in de stad fietsen duister te blijven. Eind vorig jaar besloot een raadsmeerderheid toch 80.000 euro uit te trekken om aan te sluiten op de Woensdrechtse rij lantaarns.

,,Ook het Bergse traject is nu klaar. We zijn binnen de beschikbare 80 mille gebleven", meldt Stander. Woensdrecht schoot die kosten voor vanuit haar eigen project, zodat er geen aparte Bergse aanbesteding nodig was bij de verlichtingsfirma. ,,Door die samenwerking kon dit zo efficiënt gebeuren."

Quote

Het fietspad bij de Huijberg­sebaan zou qua sociale veiligheid een logische plek zijn om aan te denken

Erwin Stander, woordvoerder gemeente Bergen op Zoom

Woensdrecht investeerde enkele tonnen in de slimme verlichting langs haar eigen fietspaden en hoopt dat in de toekomst buurgemeenten als Roosendaal (bij Wouwse Plantage) en Bergen op Zoom vaker aanhaken. Geopperd is onder meer de Moerkantsebaan bij Huijbergen, die overgaat in de Huijbergsebaan op Bergse bodem.

,,Dat zou vanwege de sociale veiligheid inderdaad een logische plek zijn om aan te denken", beaamt Stander. ,,Als het stuk verlichting bij de Antwerpsestraatweg positief uit de evaluatie komt, dan is de wethouder zeker bereid om daar over na te denken. Maar het zal dus afhangen van de resultaten, en de kosten uiteraard."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom