Volledig scherm
© Thinkstock

Slechtziende mag niet stemmen onder begeleiding in Bergen op Zoom

updateBERGEN OP ZOOM - Stemmen als je slechtziend bent, is niet makkelijk. Je hebt iemand nodig die voor je stemt. Maar dat gaat niet bij elk stembureau goed, bewijst het verhaal van Bart Langenberg uit Bergen op Zoom. 

Hij arriveerde vanochtend met geleidestok en zijn partner bij het stembureau op basisschool De Kreek, maar kreeg te horen dat zijn partner niet mee het stemhok in mocht om hem te helpen. ,,Ik werd er een beetje stil van”, zegt hij. ,,Ik kan maar vijf procent zien, dus een hokje inkleuren gaat niet.” Volgens de leden van het stembureau was hulp alleen toegestaan aan mensen met een lichamelijke beperking.

De twee zijn daarna vertrokken. Langenberg: ,,Ik schrok ervan. Het is pure discriminatie. Er is ook niet overlegd of nagegaan hoe ik alsnog zou kunnen stemmen. Op deze manier had mijn stem verloren kunnen gaan.”

Quote

Ik schrok ervan. Het is pure discrimina­tie

Bart Langenberg

De twee zijn uiteindelijk naar een ander stembureau gegaan -sporthal de Boulevard- waar zijn partner het stembiljet wel mocht invullen. Langenberg deelde zijn verhaal op Facebook en kreeg veel reacties: ,,Bergen op Zoom is een middelgrote stad. Er wonen hier meer mensen die blind of slechtziend zijn. Ook zij hebben recht om te stemmen en dat moet goed geregeld zijn.”

De gemeente Bergen op Zoom betreurt het voorval, zegt woordvoerder Erwin Stander. ,,Hij had geholpen mogen worden, dat staat ook zo in de Kieswet. Dit had niet moeten gebeuren.” De gemeente is blij dat Langenberg in ieder geval op een ander stembureau wel heeft kunnen stemmen. Wethouder Patrick van der Velden heeft inmiddels contact gezocht met hem.

  1. Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel
    PREMIUM

    Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheu­vel­se familie Van Gastel

    Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom