Volledig scherm
Dankzij zijn atletiekvrienden kon de slechtziende Ludo Hoendervangers (midden) uit Putte zaterdag toch een hele marathon door de gemeente Woensdrecht lopen, met start en finish bij hem thuis voor de deur. © Pix4Profs/Chris van Klinken

Slechtziende Ludo krijgt eigen marathon door Woensdrecht: ‘Een heel bijzonder cadeau’

PUTTE - De 53-jarige Ludo Hoendervangers heeft zaterdag met zijn loopgroep 'Tik 'm aan ouwe' een marathon gelopen door de gemeente Woensdrecht en een stuk grensgebied. En dat is een hele prestatie, want Ludo is namelijk slechtziend.

,,In het verleden heb ik al twee keer de Marathon van New York gelopen onder begeleiding", vertelt Ludo voor de start. ,,Ik wilde de uitdaging van de 42 kilometer nog een keer aangaan, maar dan niet meer tussen zoveel mensen. Mijn vrouw Mirjam en mijn dochter Margot hebben dit geregeld voor mijn verjaardag."

Ludo loopt wekelijks met zijn loopgroep 'Tik 'm aan ouwe', die hem goed begeleidt. Door een oogziekte is Ludo zijn zicht namelijk geleidelijk aan kwijtgeraakt. ,,De mannen vertellen bijvoorbeeld precies wanneer er een bocht aankomt."

Volledig scherm
Ludo na de marathon door Woensdrecht. © Anne Jansen

Hoewel de weergoden hen zaterdagochtend niet gunstig gestemd waren, gingen de mannen om half 10 gewoon van start. Ook wethouder Lars van der Beek - een collega van Ludo - besloot om een stuk mee te lopen. ,,Ik ben zelf ook fanatiek hardloper en vind het hartstikke leuk dat Ludo dit doet. Ik zou eerst maar 10 kilometer meelopen, maar het zijn er 33 geworden", lacht hij.

Feestelijk onthaal 

Al vóór 14 uur kwamen de mannen binnen bij het huis van Ludo in Putte. Hier werden ze feestelijk onthaald door fanfare De Volharding, waar Ludo zelf ook al meer dan 40 jaar lid van is. Naast de fanfare waren er ook veel buurtbewoners en kennissen aanwezig om Ludo en het team te feliciteren.

,,Het is buiten verwachting goed gegaan vandaag", vertelt Marc Dingemans, een van de leden van Tik 'm aan ouwe. ,,We hebben super goede begeleiding gekregen en de ontvangst hier is buitengewoon!"

Ook Ludo is heel enthousiast over het verloop van de marathon. ,,Het was vooral gezellig vandaag. Er waren veel leuke verrassingen onderweg, zoals de Zorgcoöperatie die een lied zong vanochtend en het onthaal van de fanfare. Er waren ook veel mensen onderweg om ons aan te moedigen tussendoor. Dit is echt een heel bijzonder verjaardagscadeau", besluit hij.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom