Volledig scherm
ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP

Slachtoffer woningoverval Lepelstraat: 'Ik heb het gehad met de rechtspraak'

LEPELSTRAAT - Het keer op keer schuiven met zittingsdata, slecht of laat geïnformeerd worden door het Openbaar Ministerie (OM) en via de media vernemen hoe het met de berechting van de verdachten staat. Voor de slachtoffers van een woningoverval, in maart vorig jaar in Lepelstraat, is de maat vol. ,,We hebben het wel gehad met de rechtspraak in Nederland."

Op die zaterdagochtend in maart bellen drie jongemannen aan bij de woning van het echtpaar. De vrouw doet open en wordt meteen naar binnen geduwd. Ze krijgt een mes op haar borst, waarop de man des huizes een worsteling begint. Hij wordt in zijn hand gestoken. Wel lukt het hem de overvallers naar buiten te werken.

Al snel komen twee verdachten vast te zitten. Een van hen wil een gesprek met het echtpaar, dat uiteindelijk ingaat op de uitnodiging. ,,Hij heeft uitgebreid zijn excuses gemaakt. En stelde dat ze het in opdracht hebben gedaan. Ik vermoed dat mijn rol bij de braderie daarbij meespeelt. Ze dachten waarschijnlijk dat er veel cash in huis was, maar dat doen we al jarenlang niet meer zo", zegt de man des huizes die niet met zijn naam in de krant wil. Ook de tweede verdachte (hoofdverdachte), die hoogstwaarschijnlijk het mes tegen de keel van de vrouw zette, wil met hen praten. ,,Maar dat zagen we niet zitten."

Het echtpaar krijgt een uitnodiging om bij een eerste zitting te zijn. De man besluit te gaan, maar wordt kort na binnenkomst opgevangen door de griffie. ,,Die vertelt me dat de verdachte met een enkelband op vrije voeten is gesteld en dat de zitting er niet komt. Ik heb dat later aan mijn vrouw moeten vertellen. Je kunt je haar reactie wel voorstellen. Ze gaat er zo langzamerhand aan onderdoor."

In november en december zijn er zittingen tegen de hoofdverdachte. Daar besluit de rechtbank dat nader psychologisch onderzoek nodig is, voordat inhoudelijke behandeling van de zaak mogelijk is.

Begin deze week volgt een nieuwe zitting. Daarbij wordt besloten dat de verdachte langer vast blijft zitten, in ieder geval tot 26 maart als de zaak opnieuw voorkomt.

,,Keer op keer moet ik dit via de media vernemen. Uiteindelijk krijg ik wel informatie van het OM, maar soms pas twee weken later. We zijn nu alweer twee dagen verder en nog steeds niets. Ik heb het wel gehad met de rechtspraak."

Woordvoerder Martine Pilaar van het OM stelt dat het onmogelijk is alle slachtoffers nog dezelfde dag, bijvoorbeeld telefonisch, te informeren over de voortgang van hun zaak. ,,Daarvoor zijn het er simpelweg te veel. Wel brengen we ze schriftelijk op de hoogte. Dat ze het via de media iets eerder vernemen, is een gegeven. Zittingen zijn nu eenmaal openbaar."

Pilaar zegt geen invloed te hebben in hoe de rechtsgang verder verloopt, zeker niet als een rechter besluit tot een invrijheidstelling met enkelband of het instellen van een psychologisch onderzoek. ,,Dat is echt aan de rechter."

Gezien hoe zaken nu lopen, heeft Pilaar wel begrip voor het gevoel dat het echtpaar heeft over de gang van zaken.

,,Ik kan me die wanhoop en frustratie heel goed voorstellen. Maar onze rol hierin is een informerende en die vervullen we. Wel neem ik contact op met ons slachtofferloket met de vraag contact met hen op te nemen."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom