Volledig scherm
Met man en macht wordt er gewerkt aan het herstel van de replica Shermantank voor de voorstelling van Supersum. Op de foto v.l.n.r. : Mart, Anton & Colin. © Pix4Profs/Tonny Presser

Shermantank van Supersum rijdt voorlopig niet

BERGEN OP ZOOM - De Shermantank, gemaakt door Stichting Decorbouw Bergen op Zoom, staat voorlopig stil. Het probleem: de rupsbanden. 

Het rubber daarvan blijkt poreus. Met als gevolg scheurende rupsbladen. Dat gebeurde eind vorige week, vlak voor de première van openluchtspektakel Supersum. 

Pronkstuk

Ferd Quik van Stichting Decorbouw vreest dat de rupsbladen opnieuw scheuren als de tank wordt verplaatst. De Shermantank zou een prominente rol spelen in het openluchtspektakel op Fort Waterschans, maar staat nu op het terrein opgesteld, zodat bezoekers het pronkstuk alsnog van dichtbij kunnen bekijken. 

Quote

Na Supersum gaan we meteen aan de slag met het vervangen van de rupsbanden

Ferd Quik

,,Na Supersum gaan we meteen aan de slag met het vervangen van de rupsbanden", zegt Quik. ,,We geven de strijd niet zomaar op." Quik en zijn vrijwilligers verwachten dat het zeker een paar maanden gaat duren voordat de tank kan rijden. ,,We hebben de aandrijving onderschat. Het is complexer dan gedacht." 

Aan de Shermantank wordt inmiddels twee jaar gewerkt in opdracht van Stichting Bevrijding Brabantse Wal. De tank is een replica van de Canadese Shermantank die op 27 oktober 1944 de Bergse Grote Markt opreed. De tank zou in de regio een prominente rol moeten spelen bij verschillende festiviteiten rondom de bevrijding, nu 75 jaar geleden.

  1. Bergse atlete Joleen Jansen presenteert boek: ‘Hardlopen was een vlucht voor me’
    PREMIUM

    Bergse atlete Joleen Jansen presen­teert boek: ‘Hardlopen was een vlucht voor me’

    BERGEN OP ZOOM - In kantine d’n Assieschuif bij atletiekvereniging Spado op Sportpark Rozenoord in Bergen op Zoom wordt zondag een boek gepresenteerd met als titel ‘Ken je me?’ Het is geschreven door Joleen Jansen-Melse (67), in de hardloopwereld bij velen bekend als Joleen Jansen. Onder de vlag van AV Spado boekte de atlete uit Bergen op Zoom jarenlang zowel regionaal als landelijk menig succes. In haar debuut als schrijfster toont zij zich van een heel andere kant.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom