Volledig scherm
© Thinkstock

Scouting Huijbergen bestaat niet meer

HUIJBERGEN - De scoutvereniging Huijbergen is niet meer. Vanwege te weinig leiding en leden is de stekker van de vereniging, die ruim 60 jaar heeft bestaan, eruit getrokken. 

"Met pijn in het hart", zegt Rob Ribbers die sinds 1980 voorzitter is van de Huijbergse scouting. "Te weinig leden betekent minder inkomsten en dan is het financieel niet meer mogelijk om de vereniging draaiende te houden." Ribbers zegt dat het de laatste jaren ook erg moeilijk was om voldoende leiding te vinden. "Ik vormde de laatste jaren samen met mijn vrouw de leiding en volgend jaar worden we 70 jaar oud", sombert Ribbers. 

Geschiedenis

De geschiedenis van de Huijbergse scouting beging half jaren 50 van de vorige eeuw, als de broers André en Piet Venhuizen een Huijbergse scoutingvereniging oprichten. De vereniging bestond toen uit verkenners, welpen, gidsen en kabouters. Eind jaren zeventig liep de belangstelling voor de vereniging sterk terug en leek het er even op dat de scouting ter ziele zou gaan. Rob Ribbers zetten in 1980 zijn schouders onder de vereniging en het werd weer een bloeiende club. 

Lening

Quote

Wij hebben hiervoor bij de gemeente een lening afgesloten en die is nog niet helemaal afbetaald

Rob Ribbers, voorzitter

"We hebben periodes gehad met 45 scouts, maar de laatste jaren is dit teruggezakt naar minder dan 10", zegt Ribbers. De vereniging is inmiddels uitgeschreven bij Scouting Nederland maar staat nog wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. "We zijn met de gemeente bezig met de financiële afwikkeling", zegt Ribbers. "De twee gebouwen op het scoutingterrein achter de Staartsestraat in Huijbergen werden door de vereniging destijds van de gemeente overgenomen en opgeknapt. "Wij hebben hiervoor bij de gemeente een lening afgesloten en die is nog niet helemaal afbetaald. We zoeken nog naar een oplossing." 

Wethouder Hans de Waal zegt dat er met de scouting al meerdere gesprekken zijn geweest over hoe de zaak af te wikkelen. "Een mooie oplossing zou zijn dat we een nieuwe gebruiker vinden voor de gebouwen", zegt De Waal. Hij denkt daarbij aan een Huijbergse vereniging. "Ik heb al contact gehad met de Huijbergse heemkundekring maar die vinden het gebouw niet geschikt." Welk bedrag er van de scouting bij de gemeente openstaat, wil De Waal niet kwijt. "Ik ga er vooralsnog vanuit dat we het probleem in harmonie op kunnen lossen."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom