Volledig scherm
Drukke kruising van de Steenbergseweg met Wouwseweg en Schoolstraat 1 moet veranderen in een rotonde in Halsteren. Archieffoto BN DeStem

Ruim zes ton nodig voor nieuwe
rotonde in Halsteren

HALSTEREN - Om een einde te maken aan gevaarlijke verkeerssituaties op de kruising Schoolstraat, Wouwseweg en Steenbergseweg in Halsteren wordt 615.000 euro uitgetrokken voor de aanleg van een rotonde.Het college van B en W verwacht een gedeelte van de benodigde gelden binnen te harken via een provinciale subsidie.

De Bergse gemeenteraad heeft de wens voor een rotonde op deze plek via een motie naar voren gebracht. Maar benodigde gelden ontbraken. Nu heeft het Bergse college ook de middelen gevonden om deze aan te leggen. ,,We gebruiken het geld dat was gereserveerd voor nieuwe verkeerslichten op het kruispunt en een potje dat over is van andere werkzaamheden. Samen met de subsidie hebben we het plaatje rond", zegt gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf.

Schetsen verkeersplein

De eerste schetsen van het verkeersplein zijn eerder gepresenteerd aan de Halsternaren en de gemeenteraad. Zowel raadsleden als inwoners zijn enthousiast over de plannen.

De rotonde komt exact in het hart van de kruising. Dat maakt de verkeersafwikkeling volgens de plannenmakers het meest optimaal. Fietsers en voetgangers op het verkeersplein hebben voorrang op het overige verkeer. De Parallelweg wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, ter voorkoming van onoverzichtelijke verkeerssituaties. Bovendien zou dat het aantal wegen dat erop uitkomt te groot maken. Voor fietsers op de Parallelweg wordt wel een aansluiting gemaakt.

Nieuwe bushaltes

Aan de randen van de rotonde komen op de Steenbergseweg nieuwe bushaltes. Die worden verhoogd aangebracht zodat bussen makkelijker toegankelijk zijn voor mindervaliden. Ook brengt de gemeente fietsrekken aan zodat mensen die met de fiets naar de bushalte gaan een mogelijkheid hebben om hun rijwiel te stallen.

De aansluiting van de Kruisberg op de Schoolstraat wordt aangepast. Nu zijn beide wegen nog aan elkaar gelijkwaardig, maar straks heeft het verkeer op de Schoolstraat voorrang ten opzichte van de Kruisberg. Deze kruising ligt zo dicht op de rotonde dat deze voorrangssituatie verkeerstechnisch het meest veilig is.

Mocht alles mee zitten, dan wordt het plan nog voor de zomervakantie aan de gemeenteraad voorgelegd. Gaat de raad akkoord, dan ligt de rotonde er waarschijnlijk halverwege volgend jaar.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom