De Zuiderwaterlinie is een 160 kilometer lang samenhangend stelsel van verdedigingswerken dat van Bergen op Zoom langs elf Brabantse vestingsteden naar Grave loopt.
Volledig scherm
PREMIUM
De Zuiderwaterlinie is een 160 kilometer lang samenhangend stelsel van verdedigingswerken dat van Bergen op Zoom langs elf Brabantse vestingsteden naar Grave loopt. © Zuiderwaterlinie Noord-Brabant

Ruim 2 miljoen voor 'machtig Brabants erfgoed’ Zuiderwaterlinie

Om de Zuiderwaterlinie als militair erfgoed beter herkenbaar en toegankelijk te maken, pompt de provincie Noord-Brabant ruim twee miljoen euro in de eeuwenoude keten van elf vestingsteden. Diverse projecten in Bergen op Zoom, Willemstad en de Stelling Breda-Geertruidenberg kunnen enkele tonnen tegemoet zien.

Brabant gebruikte in de 80-jarige Oorlog (1568-1648) water als verdedigingsmiddel. Met haar 160 kilometer is de Zuiderwaterlinie de oudste, maar ook de langste en meest benutte blokkade van haar soort in Nederland, tot en met de Tweede Wereldoorlog. Het westelijke traject loopt via Bergen op Zoom, Steenbergen, Willemstad, Klundert, Geertruidenberg en Breda. Het oostelijk deel omvat Heusden, Den Bosch, Megen, Ravenstein en Grave.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom