Roeien voor zeilboten voor gehandicapten op Bergse Binnenschelde

videoBERGEN OP ZOOM - Hoofden getooid met  Vikinghelmen, woeste baarden prijken op gezichten. Menig been en/of arm is gedecoreerd met een tatoeage. De acht ruige roeiers klimmen vanaf het ponton naast de steiger langs zwembad de Schelp in hun drakenboot en nestelen zich achter de riemen. Ze monsteren even hun tegenstanders, maar die boezemen weinig angst aan.

Dan klinkt de luchthoorn en zetten ze aan. Eerst redelijk chaotisch, maar al snel op het ritme dat wordt aangegeven door de man achter de trommel die voorop in de boot staat. 150 meter lang ploegen ze zich door het water van de Binnenschelde en bereiken net voor hun opponenten de finish. Van een afstand klinken vreugdekreten uit de mond van hun even woeste captain. Die overwinning is binnen. 

Dick Joosen van de Bergse Drakenbootrace kijkt zaterdagmiddag tevreden toe. Ondanks dat de wedstrijden tussen de 14 teams een half uurtje vanwege een heftige onweersbui hebben stilgelegen, is hij een tevreden man. ,,We hebben tussen de 10 en 12.000 euro bij elkaar gebracht. Verzekeraar Nh1816 verdubbelt dat bedrag. Het geld wordt gebruikt om zeilboten voor gehandicapten aan te schaffen via Sailability."

Ruim tien jaar geleden was de laatste drakenbootrace. Die werden destijds door de Juniorkamer gehouden. ,,Eigenlijk is dit nu een eenmalig evenement. Maar er gaan al zachtjes geluiden op om het volgend jaar terug te laten keren", aldus Joosen.

Op het grasveld bij de jurytent staan twee aangepaste zeilboten van Sailibility Nederland. Bestuurslid Evertjan Breuker vertelt: ,,Wat hier gebeurt, is redelijk uniek. Met het geld dat bijeen wordt gebracht kunnen we twee of drie boten, een tillift en een begeleidingsboot aanschaffen. We trainen de leden van Watersportvereniging De Schelde zodat ze er volgend jaar mee aan de slag kunnen."

Volledig scherm
© Henk van Ingen
  1. Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen
    Geef uw mening

    Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen

    Het is een van de meest voorkomende klachten van nu: het dag in, dag uit te veel ballen tegelijk moeten hooghouden. Thuis, op het werk, bij de (sport)club, op school, bij familie; veel mensen ervaren de huidige tijd alsof ze worden geleefd door hun omgeving. Het gevoel dat alles en iedereen in de nabijheid iets van je verwacht en jij je verplicht voelt die verwachting waar te maken. Het probleem speelt bij zowel jong als oud en in tal van sectoren. Hoe houd je de regie over je eigen leven?

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom