Roeien voor zeilboten voor gehandicapten op Bergse Binnenschelde

videoBERGEN OP ZOOM - Hoofden getooid met  Vikinghelmen, woeste baarden prijken op gezichten. Menig been en/of arm is gedecoreerd met een tatoeage. De acht ruige roeiers klimmen vanaf het ponton naast de steiger langs zwembad de Schelp in hun drakenboot en nestelen zich achter de riemen. Ze monsteren even hun tegenstanders, maar die boezemen weinig angst aan.

Dan klinkt de luchthoorn en zetten ze aan. Eerst redelijk chaotisch, maar al snel op het ritme dat wordt aangegeven door de man achter de trommel die voorop in de boot staat. 150 meter lang ploegen ze zich door het water van de Binnenschelde en bereiken net voor hun opponenten de finish. Van een afstand klinken vreugdekreten uit de mond van hun even woeste captain. Die overwinning is binnen. 

Dick Joosen van de Bergse Drakenbootrace kijkt zaterdagmiddag tevreden toe. Ondanks dat de wedstrijden tussen de 14 teams een half uurtje vanwege een heftige onweersbui hebben stilgelegen, is hij een tevreden man. ,,We hebben tussen de 10 en 12.000 euro bij elkaar gebracht. Verzekeraar Nh1816 verdubbelt dat bedrag. Het geld wordt gebruikt om zeilboten voor gehandicapten aan te schaffen via Sailability."

Ruim tien jaar geleden was de laatste drakenbootrace. Die werden destijds door de Juniorkamer gehouden. ,,Eigenlijk is dit nu een eenmalig evenement. Maar er gaan al zachtjes geluiden op om het volgend jaar terug te laten keren", aldus Joosen.

Op het grasveld bij de jurytent staan twee aangepaste zeilboten van Sailibility Nederland. Bestuurslid Evertjan Breuker vertelt: ,,Wat hier gebeurt, is redelijk uniek. Met het geld dat bijeen wordt gebracht kunnen we twee of drie boten, een tillift en een begeleidingsboot aanschaffen. We trainen de leden van Watersportvereniging De Schelde zodat ze er volgend jaar mee aan de slag kunnen."

Volledig scherm
© Henk van Ingen
  1. Vader (63) en zoon (26) opgepakt voor geweld bij huisartsenpost en instelling in Bergen op Zoom; hulpverleners en politie doen aangifte

    Vader (63) en zoon (26) opgepakt voor geweld bij huisartsen­post en instelling in Bergen op Zoom; hulpverle­ners en politie doen aangifte

    BERGEN OP ZOOM - Door hulpverleners en agenten is zondagavond aangifte gedaan van mishandeling en bedreiging door een 26-jarige man uit Bergen op Zoom. De man ging bij de huisartsenpost (HAP) bij Bravis ziekenhuis compleet door het lint. De politie moest pepperspray inzetten om de man aan te houden. Ook zijn vader, een 63-jarige man uit Roosendaal, is daarbij opgepakt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom