Rico Verhoeven verrast verkleed als CliniClown de zieke kickboksfan Luca (8)

videoKickbokser Rico Verhoeven was zaterdag als CliniClown te zien in het EO-programma Zet 'm Op. In de eenmalige show is te zien hoe hij de zieke kickboksfan Luca Blom (8) verrast.

Voor de gelegenheid was de beroemde kickbokser als clown verkleed. ,,Zijn mond viel open toen hij het doorhad'', zegt Luca's moeder Helen Coenraads lachend. Zoontje Luca heeft weinig longinhoud, veel longontstekingen en ook regelmatig epileptische aanvallen. Hij mag dan nog maar 8 jaar zijn: al dertig keer werd hij opgenomen in het ziekenhuis.

Zijn medische toestand weerhoudt Luca er trouwens niet van om zelf óók te kickboksen, zoals zijn held Rico. Sterker nog: hij doet dat twee keer per week. Dat is hartstikke goed voor zijn conditie. En hij is er gewoon goed in: niet voor niets is zijn bijnaam in de ring 'de Bulldozer'.

Quote

Bij het kickboksen accepteert iedereen elkaar zoals hij is

Moeder Helen Coenraads

,,De sfeer alleen al'', zegt Luca's moeder Helen Coenraads. ,,Bij het kickboksen accepteert iedereen elkaar zoals hij is. Heel mooi is dat.''

Volledig scherm
Rico Verhoeven - in clownspak - samen met Luca in het Sophia Kinderziekenhuis. © Evangelische Omroep

Oudere zus

Volledig scherm
Meidenband K3 kwam voor opnames van het EO-programma Zet 'm Op op bezoek bij andere kinderen. © Evangelische Omroep

Het was Luca's oudere zus Maxime (19), ook fervent kickbokser, die haar broertje opgaf voor de show Zet 'm Op. Het uiteindelijke doel van de show is - naast het in het zonnetje zetten van jonge patiëntjes - donaties binnen harken voor de CliniClowns. ,,Als je er zelf nooit mee te maken hebt, besef je niet hoe belangrijk de CliniClowns zijn. Ze hebben nu nog maar tachtig clowns. Dat waren er ooit veel meer. Er is gewoon geen geld meer voor, het circus dat erbij hoorde, is ook al weg door geldgebrek'', verhaalt moeder Helen. En dat terwijl de clowns het vermogen hebben om doodzieke kinderen te laten schaterlachen.

Behalve bij Luca zijn er ook bij andere kinderen opnames gemaakt. Zo kwam meidenband K3 - als clowns - naar een zieke fan en bezocht ook Voice-winnares Pleun Bierbooms een patiëntje. In de uitzending is ook te zien hoe de clowns mensen met dementie, die vaak erg in zichzelf gekeerd zijn, uit hun isolement halen.

,,Luca wist natuurlijk van niets, maar omdat de hele familie meeging naar het ziekenhuis, was hij bang dat er iets ergs ging gebeuren. We moesten toen echt uitleggen dat het alleen maar léuk zou worden deze keer.'' En dat werd het.

Of Luca nog iets geleerd heeft van zijn grote kickboksheld? ,,Een opstoot'', zegt Helen. Voor de vechtsport-leken: dat is een dreun op iemands kin. ,,En wat Rico ook zei: Geef nooit op.‘’

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom