De grijze container wordt nu nog twee keer in de maand opgehaald.
Volledig scherm
De grijze container wordt nu nog twee keer in de maand opgehaald. © Thinkstock

Restafval in Bergen op Zoom voortaan een keer in de maand opgehaald

BERGEN OP ZOOM - De grijze containers voor restafval zullen vanaf begin volgend jaar slechts een keer per vier weken opgehaald worden in Bergen op Zoom. Nu gebeurt dat nog twee keer in de maand. Wethouder Andrew Harijgens hoopt daarmee te bereiken dat mensen hun afval beter scheiden, zegt hij. Na de zomervakantie legt hij het plan voor aan de gemeenteraad.

,,Ik hoop dat mensen beter nadenken over hun afval, als we minder vaak langskomen om het op te halen. Dat ze er bewuster mee omgaan.” Het is een manier om het aantal kilo's restafval in de gemeente te verminderen, zegt hij. ,,Daar hoort natuurlijk ook voorlichting bij.” 

Pilot

De landelijke ambitie is om in 2020 slechts 100 kilo restafval per inwoner per jaar te hebben. ,,Daar zitten we nu nog ver boven", zegt Harijgens. ,,Dus om in de buurt te komen, moeten we maatregelen nemen.”

Het is een pilot, wat betekent dat de gemeente het begin volgend jaar invoert en een jaar lang evalueert of het wel goed gaat. Roosendaal maakte eerder dit jaar ook bekend het restafval maar een keer per maand te willen ophalen. Harijgens hoopt dat meer gemeenten zich aansluiten. ,,Dat maakt het ook makkelijker voor Saver om de dienstverlening aan te sluiten.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom