Recordaantal fluitketelschuivers op de ijsbaan in Hoogerheide

videoHOOGERHEIDE - Een heerlijk woord is het: fluitketelschuiven. Qua woordwaarde (46 punten!) laat het bij Scrabble het vergelijkbare curlen (16 punten) ver achter zich. Maar die sport heeft dan wél weer een Olympische status. In Hoogerheide is het fluitketelschuiven in elk geval erg populair. Maar liefst 17 teams verzamelen zich zaterdag op de ijsbaan voor de strijd om de derde fluitketelschuivenbokaal. ,,Een recordaantal deelnemers’', zegt Bram Beening van de organisatie.

Het fluitketelschuiven is een initiatief van Stichting Evenementenplein Hoogerheide, de organisatie achter de ijsbaan die voor het elfde jaar in Hoogerheide staat. Curling met fluitketels, verzwaard met beton: daar gaat het om. Het doel is om zoveel mogelijk ketels dichter bij het centrum van de cirkel te krijgen dan de tegenstander. Dat ziet er makkelijker uit dan het lijkt, weet burgemeester Steven Adriaansen al. ,,De eerste keer dat ik meedeed, twee jaar geleden, had ik gelijk een hele goede ronde. Dus de verwachtingen zijn hooggespannen.’' Schuiven met beleid, dat is de bedoeling. Maar veel ‘schuivers’ jassen de ketel met zoveel enthousiasme het ijs op, dat het meer fluitketelstuiteren wordt. Dat woord scoort weliswaar beter bij Scrabble, maar op de ijsbaan kom je er niet ver mee.

Politiek

Onder de teams zijn bedrijven en families uit Hoogerheide en omgeving, maar ook de politiek laat zich niet onbetuigd. ,,Mannen, vrouwen en kinderen door elkaar’', zegt Bram Beening. Ronald Averdieck van team VVD gaat voor de winst, zegt hij. En hij informeert tevergeefs naar de mogelijkheid van een aparte kindercompetitie. ,,Dat is omdat ze vorig jaar tweede werden achter het familieteam De Van Sandjes, met kinderen’', lacht Beening. Fanatisme is een valkuil, waarschuwt hij.

 ,,Sommigen zijn bloedfanatiek. Maar daarmee heb je nog niet de meeste kans. Die ketel moet met een beheerste spin over de baan schuiven. En je moet natuurlijk ook geluk hebben, want je weet niet hoe zwaar de ketels zijn. Als de ketel niet hard genoeg gaat, moet je de baan goed glad vegen. Gaat hij te langzaam, dan moet je hem juist vertragen.’' De rode en gele fluitketels worden dan ook pas kort voor de wedstrijd met de nodige geheimzinnigheid de baan opgedragen.

Hoogerheide spreekt al trots van het WK Fluitketelschuiven. Een Olympische status zit er ook nog wel in, lacht Beening. ,,Want bij ons is meedoen écht belangrijker dan winnen. We hebben dit drie jaar geleden echt bedacht als een activiteit die openstaat voor iedereen. Curlen doen ze overal al, wij wilden iets anders waar ook echt iedereen aan mee kan doen. Erg leuk dat het zo is aangeslagen en dat er zoveel mensen komen kijken. We hebben er het eerste jaar zelfs het journaal mee gehaald.’'

Uitslag:

1. MC Henri’s

2. De Van Sandjes

3. Henri’s Ladies & Gents

4. Jumbo Paul Lucius

Volledig scherm
hoogerheide - 20181215 - wedstrijd fluitketelschuiven op de ijsbaan..mirella van oevelen(team rabobabk) doet aan fluitketelwerpen.pix4profs/petervantrijen © pix4profs/petervantrijen

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom