Volledig scherm
© ANP

Rechtbank verlengt tbs van moordenaar Jesse Dingemans

BREDA – De rechtbank heeft vrijdag de tbs verlengd van Julien C., de man die in 2006 op basisschool Klim-Op in Hoogerheide de achtjarige Jesse Dingemans doodstak. C. had bijna twaalf jaar cel gekregen en tbs met dwangverpleging. De celstraf werd twee jaar geleden beëindigd.

Verlenging van tbs met twee jaar is het maximaal mogelijke. Over twee jaar zal de rechtbank zich opnieuw buigen over de vraag of de behandeling van C. wordt verlengd of niet. C. zit zijn tbs uit in de Van Mesdagkliniek in Groningen. Daar zijn ze erachter gekomen dat Julien C. lijdt aan Asperger, een autistische aandoening. Hij heeft verder antisociale en narcistische trekken, is agressief en gebruikt cannabis.

De rechtbank oordeelde dat er nog steeds sprake is van een ziekelijke stoornis en dat de kans op herhaling nog steeds matig tot hoog is, als de tbs nu wordt beëindigd. ,,De behandeling is nog maar net gestart. Het is niet realistisch dat de behandeling over één jaar al wordt beëindigd. Veiligheid van anderen vereist dat de tbs wordt verlengd met twee jaar.’’

Momenteel heeft C. wekelijks anderhalf uur dubbelbegeleid verlof. Dat betekent dat hij anderhalf uur per week de kliniek uit mag, onder begeleiding van twee begeleiders. C. werkt mee met de behandeling en laat volgens artsen ook steeds meer motivatie zien om echt aan zijn problemen te werken.

Bekennen dat hij zelf Jesse bewust neerstak heeft hij niet gedaan. Wel heeft hij in de kliniek gezegd dat Jesse per ongeluk in zijn mes was gevallen. Dat zou zijn gebeurd, zo vertelde C., toen C. verhaal bij Jesse ging halen, omdat die ruzie zou hebben gezocht met Yuri, het stiefbroertje van C. Jesse en Yuri waren trouwens goede vriendjes.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom