Volledig scherm
© Shutterstock

Rechtbank matst Bulgaren na gewelddadige overval in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM/BREDA - De rechtbank in Breda heeft maar grofweg de helft opgelegd van de straffen die het Openbaar Ministerie eiste vanwege een gewelddadige woningoverval in Bergen op Zoom. Twee Bulgaren kregen anderhalf en twee jaar cel, terwijl drieënhalf en vierenhalf jaar cel was geëist.

Het was niet hun bedoeling, is vrij vertaald de reden van de rechtbank om niet de straffen op te leggen die justitie wilde. 

Wietkwekerij

Maar het was wel de bedoeling van de twee om het huis aan de Vechtstraat in te gaan. Daar zou volgens hun informatie een wietkwekerij staan met oogstrijpe planten. En de bewoners zouden volgens de tipgevers ook niet thuis zijn. 

Quote

Als het een echt pistool was geweest, had ik jullie doodgescho­ten

Slachtoffer overal

Beide tips bleken vals. Toen de inbrekers via het slaapkamerraam naar binnenslopen, belandden ze prompt op het bed met daarin het echtpaar dat daar woonde. 

Er ontstond een schermutseling, waarbij Jordan G. erop los hakte met zijn schroevendraaier, daarom kreeg hij de hoogste straf. Het geweld stopte pas toen de vrouw - bang voor het breekijzer in de handen van de ander - wegrende en met een balletjespistool dreigde.

Geen vooropgezet plan voor geweld

Volgens de rechtbank is het door de intentie van de mannen ‘geen normale overval, omdat er geen vooropgezet plan voor het geweld was’. Maar volgens het vrouwelijke slachtoffer hadden de mannen moeten zien dat er mensen thuis waren. Onder meer aan de tuin vol speelgoed. ,,Jullie moeten blij zijn dat jullie nog leven’’, zei ze twee weken geleden tegen de overvallers. ,,Als het een echt pistool was geweest, had ik jullie doodgeschoten.’’

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom