Volledig scherm
Verlichting op het Ravelijn, geplaatst als onderdeel van de omvangrijke restauratie. © Chris van Klinken/Pix4Profs

Ravelijn in Bergen op Zoom gaat van slot

BERGEN OP ZOOM - Het Ravelijn Op den Zoom gaat toch open. Alle dagen. Van 's ochtends tot het begin van de avond. Vanaf dit najaar. ,,Het is zonde van dit mooie monument om het dicht te houden.''

Dat zegt Erwin Stander, woordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom, over deze forse koerswijziging. Vorige maand liet de gemeente nog weten het Ravelijn alleen op zondag open te stellen. En bezoek alleen toe te staan onder leiding van stadsgidsen van de Stichting Bezichtiging Monumenten. Dat kan per zondag slechts twee keer. Voor een beperkte groep deelnemers. Tegen betaling.

Vandalisme

En dat allemaal uit angst voor vandalisme. Want het verdedigingswerk, een van de weinig restanten van de vesting van Menno van Coehoorn, is onlangs voor veel geld gerestaureerd. Voor die restauratie was het vestingwerk ook vrij toegankelijk.

Quote

We gaan camera's op Ravelijn plaatsen

Erwin Stander, Gemeente Bergen op Zoom

,,Om vandalisme te voorkomen gaan we camera's plaatsen. Daar is nu de opdracht toe gegeven. We verwachten dat het Ravelijn in de loop van het najaar alle dagen open gaat'', aldus Stander. Waarschijnlijk komt er een regime waarbij het Ravelijn in de zomermaanden 's avonds wat later openblijft omdat dan de dagen langer zijn. ,,De precieze tijden kunnen we nu nog niet zeggen. Maar 's nachts gaat het sowieso op slot.'' Een beheerder ter plekke komt er niet.

In de komende weken tot het moment dat het slot eraf gaat kan bovendien de grasmat worden vernieuwd. Die lag er pas nadat dit voorjaar de restauratie was voltooid, maar is door de warme zomer volgens Stander helemaal kapot gegaan. ,,Het gras moet opnieuw worden ingezaaid.''

Volledig scherm
Eenden en ganzen poepen op de drijvende brug. © Jan van de Kasteele

Poep

Als het Ravelijn elke dag open gaat is de verwachting ook dat de eenden en ganzen die nu de drijvende brug bevuilen weg blijven. Die brug ligt nu vol poep, ook al reinigt de gemeente er inmiddels wekelijks. De brug loopt vanaf de Le Grandstraat naar het vestingwerk. 

Wandelaars kunnen straks vanuit de binnenstad over die brug lopen, het Ravelijn bekijken, ook ondergronds, en vervolgens doorwandelen naar het Anton van Duinkerkenpark. Dat is althans het idee van de gemeente.

Oplossing

Maar niet alleen frequenter gebruik moet er voor zorgen dat de brug schoonblijft. De gemeente heeft ook aan Ad Kil en Ro Koster van Ro & Ad Architecten gevraagd de brug zo aan te passen dat het voor ganzen en eenden lastiger wordt om er vanuit het water op te klauteren. De drijvende brug is gemaakt naar een ontwerp van Ro & Ad.

Om de waterkwaliteit van het Pielekeswater te verbeteren, de waterpartij rond het vestingwerk, gaat wethouder Patrick van der Velden nog praten met het plaatselijke CDA. Dat heeft voorgesteld drijvende moerassen te maken. ,,Misschien komt er een proef.'' 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom