Volledig scherm
Fietsers krijgen ruim baan in de Bergse binnenstad, nu staan de fietsen overal in de binnenstad tegen een gevel of muur geplaatst © Chris van Klinken / Pix4Profs

Racende brommers en fietsers op stoep in Bergse binnenstad

pollBERGEN OP ZOOM - Fietsen in de Bergse binnenstad moet kunnen. Daarover zijn bezoekers, bewoners en ondernemers het eens. Toch wordt de proef ook als gevaarlijk ervaren, zijn er klachten over racende brommers, kiezen fietsers te vaak de stoep en blijft parkeren een pijnpunt.

Het is een lastige puzzel. Fietsers, voetgangers, bromfietsers, automobilisten en vrachtwagens moeten allemaal in de binnenstad zijn, maar hoe voorkom je dat ze elkaar in de wielen rijden? Daarover sprak maandagavond een klankbordgroep met bewoners, ondernemers en bezoekers in het stadhuis. Doel: een nieuw verkeersregime voor de binnenstad.

Quote

Maak een ondergrond­se fietsen­stal­ling op de Grote Markt

idee dat geopperd werd in de klankbordgroep

Poll

Het fietsen in de Bergse binnenstad bevalt mij

  • Eens (43%)
  • Oneens (57%)
1151 stemmen

Prettig en praktisch

Volledig scherm
Fietsen mag in de Bergse binnenstad. © pix4profs/petervantrijen

Er werd geformuleerd wat beter moet en teruggeblikt op de proef met fietsen in het centrum. Uit onderzoek onder ruim 800 mensen blijkt dat een nipte meerderheid (50 procent) de proef wil verlengen. Nu is fietsen overal toegestaan. Veel Bergenaren vinden dat prettig. Want het is praktisch en winkels zijn sneller bereikbaar. Toch zijn er in de beleving van voetgangers ook vaak gevaarlijke situaties.

Een veelgehoorde klacht is dat er te weinig gehandhaafd wordt op bromfietsers die door de binnenstad razen. Ook ontbreekt het aan goede parkeermogelijkheden voor de fiets. ,,Maak een ondergrondse fietsenstalling op de Grote Markt'', werd geopperd.

Gratis auto's parkeren

Ook de parkeeropties voor auto's moeten beter. ,,Wil je een aantrekkelijke stad voor toeristen zijn, dan moet je op tien minuten van het centrum gratis kunnen parkeren'', zegt Peter Gruijs van drogisterij De Rode Pilaren. ,,En zorg dan voor een mooie wandelroute naar de stad.''

Quote

In de oude bioscoop komen appartemen­ten, maar parkeren is nu al problema­tisch voor bewoners

Chris Hoogland

Parkeerzorgen leven ook onder bewoners. ,,In de oude bioscoop in de Potterstraat komen appartementen'', zegt Chris Hoogland. ,,Stuk voor stuk met één of twee auto's. Maar parkeren is nu al problematisch voor bewoners. Zorg als gemeente voor genoeg plekken die altijd toegankelijk zijn.''

Scheiden voetgangers en fietsen

Ook het scheiden van fietsers en voetgangers blijft lastig. Beide groepen mijden het liefst de hobbelige keitjes in Zuivelstraat en Sint Josephstraat.

Fietsers kiezen vaak de gladde stroken langs de winkels, met alle gevaren van dien. ,,Zorg voor een gladde middenstrook'', zegt bewoonster Sonja Jonkers.

Op maandag 26 augustus buigt de groep zich over mogelijke oplossingen.

  1. Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel
    PREMIUM

    Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheu­vel­se familie Van Gastel

    Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom