Julien C. in 2007 tijdens een rechtszitting over de moord op Jesse Dingemans uit Hoogerheide. C. heeft nooit een bekentenis afgelegd. Zijn behandelaars in een tbs-kliniek vinden het verantwoord dat hij komende zomer de tbs-kliniek verlaat. Hij heeft ook al verlof genoten.
Volledig scherm
PREMIUM
Julien C. in 2007 tijdens een rechtszitting over de moord op Jesse Dingemans uit Hoogerheide. C. heeft nooit een bekentenis afgelegd. Zijn behandelaars in een tbs-kliniek vinden het verantwoord dat hij komende zomer de tbs-kliniek verlaat. Hij heeft ook al verlof genoten. © ANP

Psychiater: 'Julien C. is nooit 100 procent ongevaarlijk, u en ik ook niet'

Mag de man die in 2006 'zomaar' de 8-jarige Jesse Dingemans in Hoogerheide vermoordde en nooit schuld bekende, weer vrij op straat? Onbegeleid verlof voor iemand met wie volgens de tbs-kliniek nog van alles mis is? Forensisch psychiater Hjalmar van Marle snapt de commotie.

Hjalmar van Marle
Volledig scherm
Hjalmar van Marle

Natuurlijk herinnert hij zich Julien C. en de moord die het hele land met afschuw vervulde. En emotionele reacties zoals die nu los komen in Hoogerheide, begrijpt dé tbs-deskundige van Nederland, Hjalmar van Marle, heel goed. Hij die ruim 35 jaar tussen moordenaars en verkrachters werkte, was geneesheer-directeur in zowel de Van Mesdagkliniek als het Pieter Baan Centrum.

Van Marle weet als geen ander wat het teweeg brengt als ooit veroordeelden zoals Julien C. weer de straat weer op zouden mogen. ,,Veel mensen vinden dat je geen risico mag nemen, logisch. Maar je kunt en mag niet iedereen levenslang opsluiten en de sleutel weggooien. Dan krijg je Amerikaanse toestanden en overvolle gevangenissen.''

  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom