Volledig scherm
Borden als kunstwerk. Kunstenaars van SynapsZ gaan samen met tientallen vrijwilligers en bezoekers die borden op het grasveld leggen. © Jan van de Kasteele

ProefWei speelt met 4000 borden

BERGEN OP ZOOM - Ruim vierduizend borden. Allemaal wit. Zes pallets. Ruim 2800 kilo. Geleend van Boels. Dat is het materiaal waarmee kunstenaarscollectief SynapsZ uit Bergen op Zoom tijdens het culinaire festival ProefMei uitpakt op het Wilhelminaveld. Speciaal bedacht vanwege het tienjarig bestaan van het culinaire festival ProefMei.

Kunstwerk

Borden als kunstwerk. Kunstenaars van SynapsZ gaan samen met tientallen vrijwilligers (in witte pakken) en bezoekers die borden op het grasveld leggen. Een continu proces. Want wat een half uur geleden is weggelegd, mag een volgende bezoeker oppakken om er zijn eigen legpuzzel van te maken. ,,Het is een performance", zeggen Richard de Weert en Jan Slokkers van SynapsZ over ProefWei. ,,Onze vrijwilligers in hun witte pakken begeleiden de bezoekers om te zorgen dat alles goed verloopt."

Wat er op het gras gebeurt, wordt gefilmd en op een scherm geprojecteerd. Tussendoor is er dans van Creative ARt WorX onder leiding van Anouk Roedelof. Steeds een optreden van tien minuten. Op vrijdag 19 mei om 15.30, 16.30 en 17.30 uur. Zaterdag 13.00, 14.30, 16.00 en 17.30 uur. Zondag tot slot 12.30, 14.00, 15.30 en 17.00 uur. ,,Dat maakt het superinteressant", denkt Richard de Weert.

Uniformiteit

,,We hebben gekozen voor allemaal witte borden. Dat straalt uniformiteit uit. We hebben al proefgedraaid met honderd plastic bordjes. Dat is al heel veel", vertellen De Weert en Slokkers over het project. De 4000 borden gaan overigens 's avonds weer allemaal naar binnen. Want ze moeten na de manifestatie weer allemaal terug naar Boels. ,,Het spel begint drie dagen elke dag opnieuw."

Dat er iets te doen is op het Wilhelminaveld wordt bezoekers in de binnenstad al duidelijk. Vaandels wijzen de weg vanuit het centrum naar het terrein bij de Blokstallen. In Blokstallen 3, het gebouw van het Facilitair Bedrijf, geeft SynapsZ nog een extra accent aan ProefWei.

Crime Culinair

In de ontvangsruimte komt Crime Culinair. ,,Je ziet een scene alsof er zojuist een diner is geweest. En je vraagt je als bezoeker af: wat is hier in hemelsnaam gebeurd." Deze performance is ook interactief, net zoals buiten op het Wilhelminaveld. ,,Bezoekers kunnen foto's maken, in het decor gaan zitten, ze worden als het ware onderdeel van wat wij het frozen diner noemen", aldus de twee woordvoerders van SynapsZ. ,,Het wordt echt een belevenis."

Het kunstenaarscollectief dat naast Slokkers - hij is de voorzitter van de vereniging SynapsZ, want zelf geen kunstenaar, JvdK - en De Weert bestaat uit Petra Kwaadgras, Els van Egeraat, Hans Oerlemans, Gerard Huisintveld en Fred de Ron deed vorig jaar van zich spreken door een kunstproject rond het optreden van het Residentie Orkest in De Maagd, Music of the Spheres getiteld.

Dat de kunstenaars zich nu uitleven in Blokstallen 3 en op het Wilhelminaveld tijdens ProefMei krijgt nog een extra accent door de uitreiking van de Sena European Guitar Award op 21 mei in Gebouw-T aan Joe Bonamassa. ,,Het wordt massaal druk in dit stukje van de stad", verwachten Slokkers en De Weert.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom