Volledig scherm
Gids Jan Jongenelen laat zien hoe het wordt: entree via de ingang aan de Grote Markt. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Proef met gratis entree Gertrudiskerk Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Als toerist gratis de Gertrudiskerk bezoeken. Dat willen de stadsgidsen dit jaar gaan uitproberen. Want die kerk is het visitekaartje van de stad. ,,Het is het drukstbezochte monument van de stad.''

Dat zegt Ad Segers, voorzitter van de Stichting Bezichtiging Monumenten, de organisatie waar de stadsgidsen onder vallen.

Grote Markt

Volledig scherm
De ingang aan de Kerkstraat zit verstopt aan de zijkant van de Gertrudiskerk. © Jan van de Kasteele

Veel bezoekers gaan regelrecht op de kerk af. Kloppen aan de deur. Aan de kant van de Grote Markt. Om binnen te kunnen. Maar stoten nu nog hun neus. Die deur zit dicht omdat het anders tocht in de kerk. De huidige ingang is een beetje verstopt aan de Kerkstraat. Dat verandert dit jaar. In het voorportaal komt een glazen tochtsluis. En dan gaat de deur aan de Grote Markt wel open.

Vanaf dat moment willen de stadsgidsen geen entree meer vragen. Om uit te proberen. En ook omdat in tal van andere plaatsen entree van kerken gratis is. Er zijn zelfs bezoekers die lichtjes protesteren als ze horen dat er voor de Gertrudiskerk wel betaald moet worden.

Meer bezoekers

Met de gratis entree hoopt SBM nog meer mensen te trekken. Die de kerk als vertrekpunt nemen voor een bezoek aan de stad, aan de overige monumenten. En in het voorportaal komt als het aan de gidsen ligt een kleine informatiebalie. ,,Uiteraard in overleg met het kerkbestuur'', benadrukt Ad Segers.

Volledig scherm
Het kan drukker in de Gertrudiskerk, vinden de stadsgidsen. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Wel entree wil SBM blijven vragen voor een bezoekje aan de Peperbus. Wie van het uitzicht daarboven wil genieten betaalt als vanouds twee euro. Dat zelfde bedrag vragen de gidsen voor de overige monumenten. Alleen de Gevangenpoort is iets duurder, daar is een bezoeker drie euro kwijt.

,,Nu al laten we mensen die even een kaarsje willen opsteken zo naar binnen in de Gertrudiskerk. Als straks de ingang aan de Grote Markt open is, kunnen ze zo de dagkerk inwandelen.'' Die bevindt zich links van het voorportaal.

Ravelijn

Quote

Met gratis entree meer bezoekers trekken

Ad Segers, Voorzitter Stichting Bezichtiging Monumenten

SBM gidst niet alleen in de belangrijkste monumenten van de stad (naast Gertrudiskerk en Peperbus zijn dat Stadhuis, Synagoge en Gevangenpoort), maar verzorgt ook wandelingen, veelal via de VVV. ,,Dat doen we al op Fort de Roovere, gaan we doen op de Waterschans en vanaf juli op het Ravelijn.''

Om bezoekers makkelijk van en naar al die verschillende plekken te krijgen heeft SBM bij gemeente en VVV geopperd een zonnetrein in te zetten. ,,Naar voorbeeld van Vlissingen.''

De organisatie is inmiddels aan het werken aan een nieuwe website. En denkt over een nieuwe naam en logo. ,,Stichting Bezichtiging Monumenten is geen logische naam. Het is een versleten term, we doen inmiddels zoveel meer'', aldus voorzitter Segers.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom