Volledig scherm
Prijsdansen op de laatste kermisdag. Dat gebeurt alleen nog maar in Nieuw-Vossemeer, zoals hier in Dorpsherberg De Sterke Duvel. © Tonny Presser © 2018

Prijsdansen in Nieuw-Vossemeer: 'Moeilijker dan het lijkt, na tien biertjes dan'

NIEUW-VOSSEMEER - Op een vroege maandagochtend beginnen met bier drinken om vervolgens de hele dag om kegels heen te dansen? In Nieuw-Vossemeer is dat niet vreemd, het is traditie. Het prijsdansen dat altijd op Kermismaandag plaatsvindt is sinds 2013 zelfs immaterieel erfgoed.

Erg moeilijk lijkt het niet. Een paar kegels op de dansvloer, daar wals of foxtrot je zo omheen. Toch dansen enkele stellen net na het middaguur al een paar kegels omver. Dat heeft alles te maken met de grote hoeveelheid drank die genuttigd wordt, weet toeschouwer Leo Bosters uit Bergen op Zoom. Jaren terug vertrok hij al uit Nieuw-Vossemeer, maar hij brengt zijn geboortedorp altijd een bezoekje tijdens het prijsdansen. ,,Als je tien bier op hebt, is het echt niet zo makkelijk meer. Ik doe meestal mee, maar dit jaar heb ik mijn vrouw niet bij", vertelt hij. ,,De meeste mensen komen hier om gezellig een praatje met kennissen te maken. Sommige dansers houden het tot elf uur 's avonds vol. Vraag me niet hoe."

Uniek

Officieel start het evenement om negen uur 's ochtends. Daar wordt een goede bodem gelegd met het kermisontbijt. Daarna begint het drinken en het dansen en worden naarmate de dag vordert alle cafés van het dorp aangedaan.

In 2013 kreeg het evenement een plek in de Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed in Nederland. Waar het prijsdansen vroeger in meerdere dorpen plaatsvond, is het nu alleen nog maar in Nieuw-Vossemeer te vinden. ,,Je ziet het nergens meer. In de beginjaren was het ook in andere plaatsen, maar wij zijn de enige die het nog doen. Als iets uniek is, moet je ervoor zorgen dat het blijft bestaan", legt Jan Knuit, bestuurslid van Heemkundekring Nieuw-Vossemeer, uit. Knuit heeft ervoor gestreden om het prijsdansen immaterieel erfgoed te maken. ,,Er zit geschiedenis achter. Vroeger was de kermis de enige uitspatting voor de dorpelingen. Al het geld werd opgemaakt aan drank en iedereen was binnen no time bezopen. Er werd veel gevochten, alle frustratie kwam eruit op die dag. Door de schade die werd aangericht tijdens de kermis, mocht die niet meer plaatsvinden. Aan het begin van de vorige eeuw werd het weer vrijgegeven. Men bedacht dat de mensen minder zouden drinken als ze iets te doen hadden, dus ze verzonnen een wedstrijd. Dat hielp. Dankzij het prijsdansen mocht de kermis blijven", vertelt hij.

'Met bierlepel ingegoten'

Iedereen, jong en oud, is welkom. Al is het niet voor iedereen makkelijk om vrij te nemen op maandag. ,,Kinderen gaan mee met hun ouders, ze krijgen het met de bierlepel ingegoten. Sommige jongeren spijbelen en de oudere mensen nemen vrij van werk. Gaat dat niet, dan melden ze zich ziek", legt Kornuit uit.

Het feestje eindigt wanneer de laatste dansers niet meer kunnen. Degenen die de minste kegels hebben omgegooid, winnen. Zij die te diep in het glaasje hadden gekeken om daadwerkelijk hun best te doen, hoeven niet te treuren; de prijs bestaat uit verschillende worsten die meteen worden verdeeld onder het publiek.

  1. Het Adriano Huis in Bergen op Zoom officieel geopend door minister

    Het Adriano Huis in Bergen op Zoom officieel geopend door minister

    BERGEN OP ZOOM - Maar liefst 39 zorginstellingen heeft Adriano van binnen gezien. Steeds moest hij toch weer verhuizen. Als het goed is, hoeft dat niet meer. Gisteren is officieel het Adriano Huis geopend in Bergen op Zoom. Geen huis specifiek voor hem, maar voor alle Adriano’s van Nederland. Alle mensen met een complexe zorgvraag, die anders tussen wal en schip dreigen te raken. Het was de droom van Farid El-Khassim en Jelle Gillissen, die eindelijk uit is gekomen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom