Volledig scherm
Ten oosten van de A4 bij Bergen op Zoom, rechts van de afrit 27 naar de Randweg-Noord, moet een Van der Valk-hotel verrijzen, plus een duurzaam tankstation en fastfoodrestaurants van KFC en McDonald's. © Aangeleverd

'Port of Bergen op Zoom wordt iconisch hotelplan'

BERGEN OP ZOOM - Met een Van der Valk-hotel met 140 kamers, een duurzaam tankstation, plus restaurants van McDonald's en KFC wacht Bergen op Zoom een megaplan van 40 miljoen euro langs de A4, bij afrit 27. Dat levert 450 banen op. In het gunstigste scenario start de bouw in september en is alles begin 2020 klaar.

Directeur Arjan van de Graaf van projectontwikkelaar Prohuis en wethouder Patrick van der Velden hadden graag nog iets langer op het plan gebroed. Maar nu Steenbergen naar buiten is getreden met een plan voor een hotel aan de A4, wil Van de Graaf niet achterblijven met 'Port of Bergen op Zoom'. ,,Dat wordt een icoon voor Bergen en omgeving, aansluitend op het Landschap van Allure." 

Aan het project, oostelijk van het op- en afrittencluster bij de Randweg-Noord, wordt al sinds 2012 gewerkt. ,,Van der Valk Nuland bouwt op het noordelijk deel een viersterrenhotel met 2500 m² restaurant en 2500 m2 zalen, vergaderruimtes, een wellness, een skybar en 140 kamers. De toren wordt 45 meter hoog. Daar gaan zo'n 250 mensen werken."

Duurzaam

Quote

De A4 wordt dé ader van Nederland. Dit project gaat Bergen op Zoom op de kaart zetten

Directeur Arjan van de Graaf van ontwikkelaar Prohuis

Voor de zuidkant zijn huurcontracten afgesloten voor twee fastfoodketens: KFC (Kentucky Fried Chicken) en McDonald's. ,,Daar komt ook een duurzaam tankstation met elektrische laadpalen en de brandstoffen de toekomst van eigen label, Tankeasy en Truckeasy, voor auto's en vrachtwagens. We bereiden ook al tanken op waterstof voor." Dit deel moet zo'n 200 banen opleveren.

,,Qua horeca is dit plan geen aanval, maar een aanvulling voor Bergen op Zoom. De McDonald's aan de Bergse plaat blijft ook gewoon", verzekert Van de Graaf. ,,De A4 wordt dé nieuwe ader van Nederland. Dit project van in totaal zes hectare wordt een ontmoetingspunt dat Bergen op Zoom op de kaart gaat zetten."

Rijkswaterstaat

Quote

Ik ben erg verrast en teleurge­steld dat Steenber­gen donderdag ineens zijn hotelplan presenteer­de

Wethouder Patrick van der Velden van Bergen op Zoom

Van afrit 27 vanuit Roosendaal richting Steenbergen valt goed af te takken, naar het voormalige terrein van Rijkswaterstaat dat oostelijk van de snelweg ligt. Vanuit Steenbergen kan verkeer nu nog niet linksaf op de Randweg-Noord. Daar komt een doorbraak. ,,Dat is al kortgesloten met Rijkswaterstaat", aldus Van der Velden. ,,Zoals we ook met de provincie al veel afgestemd hebben."

De Bergse wethouder had eerst de gemeenteraad, die al van de grote lijnen wist,  willen inlichten over alle details voordat dit plan publiek zou worden. ,,Daarom ben ik erg verrast en teleurgesteld dat Steenbergen donderdag ineens zijn plan presenteerde." 

Reclamemast

Maar uiteraard is Van der Velden blij met Port of Bergen op Zoom. ,,Prachtig plan voor de stad. Het levert veel banen op en er komt een 40 meter hoge reclamemast waarop wij onszelf promoten."

In maart is het bestemmingsplan klaar om in procedure gebracht te worden. Van de Graaf hoopt dat het in september definitief is. ,,Dan gaan we meteen bouwen. Het fastfooddeel kan in tien, elf maanden klaar zijn, het hotel in anderhalf jaar." Zelfs bij bezwaren, verwacht hij vaart te houden. ,,We hebben geregeld dat die met voorrang worden behandeld bij de Raad van State."

Derde hotelplan

De investeerder achter Port of Bergen op Zoom is DC Berkel Groep waar Van de Graaf ook mee werkte bij het Facilitypoint op Borchwerf II langs de A17 bij Roosendaal. Het is al het derde hotelplan nabij de A4, na het A4 Hotel bij Steenbergen en een project van Van der Valk Exclusief.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom