Volledig scherm
Pompejus gaat de lucht in. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Pompejus komt tevoorschijn op Fort de Roovere Halsteren

HALSTEREN - de bouwers van de toren Pompejus bij Fort de Roovere zijn de lucht ingegaan. De afgelopen dagen is hard gewerkt aan de montage van het onderste deel van de toren.

Peter Oosterwaal van de Stichting Pompejus, de initiatiefnemer van de bouw van de toren, laat weten dat het bouwwerk 25 meter hoog moet worden en dat in de eerste fase bijna de helft van die hoogte wordt bereikt. Hij verwacht dat Pompejus in het najaar of het begin van de winter klaar is.

,,De komende tijd hebben we veel werk aan het bouwen van de binnenruimte in het onderste deel van Pompejus'', zegt zegt Ad de Keizer van Bergh Bouw, dat samen met de collega-bedrijven De Kok Bouwgroep en De Nijs-Soffers werkt aan de toren. ,,Eind september hopen we te beginnen met de constructie van het tweede deel.''

Ro & Ad

Pompejus is een ontwerp van het architectenduo Ro Koster en Ad Kil. Zij maakten al in 2005 een eerste schets van de toren. Het duurde echter tot 2012 voordat voorbereidingen werden getroffen voor het ontwikkelen van een plan. Het is de bedoeling Pompejus te gebruiken voor exposities en openluchtvoorstellingen. Pompejus is de voornaam van de 17e-eeuwse baljuw naar wie Fort de Roovere is genoemd.

De eerste paal van de toren is in februari dit jaar geslagen. De komende tijd moeten onder meer de ruwbouw van het theater en de informatieruimte gereed worden gemaakt. 

Sponsors

Omdat de bouw van de toren niet mogelijk is zonder de steun van sponsers, worden aan bedrijven en particulieren planken te koop aangeboden. Vanaf een bedrag van 50 euro kan een zelfgekozen tekst op de plank gezet. Ook richt de stichting Pompejus zich op grotere bedrijven.,, Die kunnen een geldbedrag beschikbaar stellen, maar ook in natura sponsoren'', zegt Oosterwaal. ,,Inmiddels hebben al enkele grotere bedrijven toezeggingen voor sponsoring gedaan, dus dat is bemoedigend.''

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom