Volledig scherm
.

Politiek praat over meer subsidie
voor de Huijbergse bibliotheek

HUIJBERGEN - De Woensdrechtse gemeenteraad gaat bekijken of de Openbare Bibliotheek Huijbergen (OBH) meer subsidie kan krijgen. 

De Huijbergse bibliotheek wordt al ruim veertig jaar gerund door vrijwilligers en heeft de laatste jaren te kampen met forse bezuinigingen door de overheid op het bibliotheekwerk. Hierdoor moesten bibliotheken fors bezuinigen op hun professionele medewerkers. 

Vrijwillligers
"Wij konden niet bezuinigen op professionals omdat we met louter vrijwilligers werken", vertelt Adri Damen, voorzitter van de OBH. De jaarlijkse subsidie voor de OBH slonk sinds 2014 van 31.000 naar 24.000 euro. "We hebben daarom moeten bezuinigen op de aanschaf van boeken", zegt Damen. 

Eisen
De OBH kreeg ook nog te maken met de Wet Stelsel Openbare Bibliotheken (WSOB) waarbij de bibliotheken aan diverse eisen moeten voldoen zoals een aantal gecertificeerde professionele medewerkers. "Wij hebben vrijwilligers die officiële bibliotheekcursussen hebben gevolgd", legt Damen uit. 

Meer geld 
Omdat De OBH niet met professionals werkt zij geen lid worden van de Stichting Openbare Bibliotheken, waar de biebs boeken kunnen lenen. Vorige week werd in de opinieraadsvergadering samenleving gesproken over meer geld voor de Huijbergse bibliotheek. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom