Volledig scherm
De houten schermen langs de Randweg maken plaats voor plastic exemplaren. © Jan van de Kasteele

Plastic schermen langs Randweg in Bergen op Zoom, biobased is te duur

BERGEN OP ZOOM - De vervallen houten geluidsschermen langs de Randweg Noord en West worden vervangen door exemplaren van gerecycled plastic. En niet door schermen die zijn gemaakt van biobased (plantaardig) materiaal en die qua ontwerp aansluiten bij Tussenstop. Dat is het kunstwerk dat eind deze maand verrijst aan de kop van Halsterseweg.

Een gemiste kans voor een stad die biobased hoog in het vaandel heeft staan. Dat vindt Gerard 's-Gravendijk. ,,Zodra het geld kost, haakt de gemeente af.'' Hij is voor Tussenstop projectleider namens KidOR, de Stichting Kunst in de Openbare Ruimte. ,,Aan de kunstenaars Gabriël Lester en Martine Vledder is gevraagd te onderzoeken of schermen van biobased materiaal konden'', legt hij uit. Ze kwamen met een ontwerp voor de schermen dat aansloot op hun Tussenstop. ,,Zo zou het mooi een geheel worden. '' 

Volledig scherm
Tussenstop, het ontwerp van PolyLester, de designstudio van Gabriël Lester en Martine Vledder. © Aerlant Cloïn

Bouwclubs

Een blikvanger. In een stad die zich laat voorstaan op biobased. Met de Green Campus. En een wethouder die het liefst wil dat alle carnavalsbouwclubs biobased materiaal gebruiken. ,,Lester en Vledder zijn internationaal bekende kunstenaars. Zo zou Bergen op Zoom wereldwijd aandacht krijgen. Je zet de stad op de kaart. Wat ze nu doen is dom.'' Want de gemeente kiest voor plastic. ,,Omdat ze biobased te duur vinden'', aldus de projectleider.

Duurzaam

Dat klopt, zegt Peter van der Graaf, woordvoerder van de gemeente. ,,Gerecycled plastic welteverstaan. Dat past bij ons onder het kopje duurzaamheid. Want dit plastic is straks weer opnieuw te gebruiken.'' Bovendien gaan plastic schermen vijftig jaar mee. De schermen van Vledder en Lester halen dat niet. ,,Daar komt bij dat alleen de binnenkant van die schermen van biobased materiaal is. De buitenkant is gewoon beton. Je ziet er het biobased niet aan af'', aldus Van der Graaf. Onzin, vindt 's-Gravendijk. ,,Het gaat om het gebaar.'' De biobased schermen zouden daarnaast veel zwaarder zijn dan de plastic. ,,Daardoor komt er extra werk aan de fundering bij'', aldus Van der Graaf. Maar wat vooral speelt zijn de kosten. ,,De plastic schermen kosten 900.000 euro, de biobased 1,5 miljoen. ,,Dat scheelt aanzienlijk.''

Twee kilometer

De plaatsing van Tussenstop begint eind deze maand. Van der Graaf verwacht dat de schermen langs de Randwegen ook nog dit jaar worden vervangen. In totaal moet twee kilometer geluidscherm worden vervangen. De huidige houten exemplaren zijn op veel plaatsen verzakt. En verrot. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom