Volledig scherm
Tekening van de nieuwe De Palingloods.

Plannen voor Palingloods moeten Tholen impuls geven

THOLEN -  Wat nu een 'rommelig, doods hoekje' is moet de toeristische trekpleister van Tholen worden. De eigenaren van de Palingloods hebben grootse plannen.

Waar kun je in Tholen een vorkje prikken met uitzicht op het water? En waar kun toeristen een van alle gemakken voorzien appartementje huren? En waar vind je een sfeervolle zaal waar je een groot trouwfeest of een vergadering kan houden?

Volgens Ton van Hoorn nergens. Hij wil daar samen met met architect Rob Ligteringen verandering in brengen. Op de plek van het inmiddels gesloten pop-up restaurant De Palingloods moet over enkele jaren een gebouw de deuren openen dat al deze voorzieningen in zich heeft.

,,Een verrijking voor Tholen, de gemeente is er ook erg enthousiast over en wil graag aan het project meewerken, onder meer door gronden te verkopen", zegt Van Hoorn.  Met Ligteringen ontwikkelde hij de afgelopen jaren nieuwbouwwijk Waterfront. ,,De Palingloods is het laatste stuk grond dat we hebben."

Hij is ervan overtuigd dat er behoefte is aan een nieuwe horecavoorziening. ,,Je hebt geen idee hoeveel fietsers, wandelaars en motoren in het seizoen langs die plek rijden. En het is er nu een rommelige, doodse bedoeling. Het is toch vreemd dat er in Tholen nergens een plek is met een terras aan het water?"

Volledig scherm
Tekening van de nieuwe De Palingloods.

Onder het restaurant annex viswinkel (,,een beetje zoals de Viskêête in Yerseke") wil  Van Hoorn zo'n tien vakantiestudio's realiseren. ,,In de zomer is er voldoende vraag vanuit het toerisme. In de wintermaanden kun je ze voor langere tijd verhuren, bijvoorbeeld aan mensen die aan een project werken in de haven van Antwerpen. Wist je dat dat de haven van Antwerpen dichterbij Tholen ligt dan bij Antwerpen zelf!?"

Het project geeft Tholen een oppepper, verwacht Van Hoorn. ,,Er moet iets gebeuren, het dorpje bloedt dood", zegt hij. Door zijn plannen, zo voorspelt de ontwikkelaar, wordt het gebiedje een aantrekkelijke schakel tussen het de haven, winkelcentrum Vestetuin het oude centrum en de nog te bouwen Kruittoren. 

In het ontwerp is rekening gehouden met de zichtlijnen vanuit de toekomstige woontoren. ,,Aan de noordkant hebben het gebouw heel laag gehouden, vooral vanaf het water is het een straks markant en zeer attractief gebouw." Het uiterlijk is volgens Van Hoorn 'een knipoog naar de oude Thoolse bouwstijl'. 

Dit jaar staat in het teken van een overeenkomst met de gemeente en uitwerking van het plan. In plaats van een pop-uprestaurant, probeert Van Hoorn komend seizoen een tijdelijke viswinkel in de Palingloods te vestigen. De ontwikkelaars willen in 2019 het gebouwtje platgooien en met de bouw beginnen. In 2020 moet het project afgerond zijn. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ik ben echt klaar met dit kabinet
    Geef uw mening

    Ik ben echt klaar met dit kabinet

    Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom