De 9-jarige Kirsten krijgt online pianoles van haar CKB docent Erwin Leijs.
Volledig scherm
De 9-jarige Kirsten krijgt online pianoles van haar CKB docent Erwin Leijs. © CKB

Pianoles via de iPad: ook CKB verzint creatieve oplossingen

BERGEN OP ZOOM - Het gebouw is dicht, de muziek-, dans- en theaterlessen gaan niet door. Tenminste niet op de reguliere manier, maar als creativiteit ergens te vinden is, dan is het bij het Centrum voor de Kunsten in Bergen op Zoom. En dus krijgen cursisten online-les of worden oefeningen verstrekt per app, mail of videoboodschap.

Docenten vinden steeds meer manieren om hun cursisten online te coachen en te inspireren. ,,We merken dat cursisten het contact erg op prijs stellen.  Het is een welkome afwisseling nu mensen noodgedwongen veel thuis blijven”, vertelt Natascha van Wees, teammanager educatie Cultuurbedrijf. 

Quote

Bij online dansles gaat het vooral om het voetenwerk goed in beeld te krijgen.

Natascha van Wees, teammanager educatie Cultuurbedrijf

Zo krijgt de 9-jarige Kirsten via de iPad pianoles van haar docent Erwin Leijs. ,,Het was even puzzelen hoe de camera het best geplaatst kon worden. Het is natuurlijk belangrijk dat de docent goed ziet hoe de leerling de vingers op de toetsen plaatst", legt Van Wees uit.  ,,En bij dansles gaat het vooral om het voetenwerk goed in beeld te krijgen.” 

Leerlingen sturen video's op 

Als online realtime contact geen optie is, vragen docenten de cursisten een opname in te sturen van wat is ingestudeerd en gemaakt. Daarna krijgen ze persoonlijke feedback waar ze mee verder kunnen. CKB docenten blijven volgens Van Wees op deze manier inspiratie en uitdaging geven aan hun cursisten.

,,Het directe contact met de andere cursisten en met de docent wordt wel gemist, nu het CKB dicht is", merkt Van Wees. Maar regelmatig ontstaan er nieuwe ideeën. Zoals online in groepjes oefeningen doen om de speeltechniek en het gehoor te verbeteren, of verdieping in de muziektheorie. 

Theateroefeningen voor het hele gezin

Docenten Beeldend delen heel wat creatieve ideeën online. Cursisten worden bijvoorbeeld uitgedaagd om met een bepaalde techniek aan de slag te gaan. Het resultaat appen of mailen leerlingen dan naar de docent, die daar weer feedback op geeft. 

De jonge acteurs en actrices bij het CKB krijgen online allerlei theateroefeningen die ze thuis met het hele gezin kunnen doen. 

Quote

We krijgen een hoop enthousias­me en positivi­teit terug

Natascha van Wees, teammanager educatie Cultuurbedrijf

En zo blijven docenten alle CKB cursisten bestoken met lesmateriaal. ,,En daar krijgen we een hoop enthousiasme en positiviteit voor terug.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom