Volledig scherm
Grote rol geperst tabak voor nieuwe productielijn Philip Morris Bergen op Zoom © Tonny Presser © 2017

Philip Morris heeft tabak van staatssecretaris

BERGEN OP ZOOM - Tabaksgigant Philip Morris baalt van de manier waarop staatssecretaris Blokhuis met wetgeving de strijd aanbindt met zijn 'rookvrije producten'. ,,Een gemiste kans, want ze zijn potentieel veel minder schadelijk dan traditioneel roken."

iQOS

Sinds vorig jaar verkoopt Philip Morris de iQOS (spreek uit: ei-kos) , een apparaatje in de vorm van een sigaret dat tabak in filters niet verbrandt, maar verwarmt. Daardoor krijgen gebruikers volgens het Amerikaanse bedrijf niet de hoeveelheden chemische stoffen binnen zoals bij het traditionele roken.

De vrijwel geurloze rook bevat wél nicotine en de smaak daarvan. ,,Al bij al worden de nadelige gevolgen aanzienlijk beperkt", stelt de producent. 

'Dodelijk ziek'

Toch wil staatssecretaris Paul Blokhuis voor deze rookvrije apparaatjes en de e-sigaret die met vloeistof werkt net als voor de gewone sigaret een leeftijdsgrens, verpakkingseisen met waarschuwingen en een reclameverbod. Hij schrijft de Tweede Kamer dat hij met wetgeving de verkoop aan banden wil leggen.: ,,Want je kunt er dodelijk ziek van kunt worden." 

3 miljoen

Volledig scherm
Peter van den Driest Directeur Corporate Affairs Philip Morris Holland © -

Philip Morris Holland-directeur algemene zaken Peter van den Driest noemt de aanval van de staatssecretaris jammer. ,,Nederland telt nog steeds drie miljoen volwassen rokers. Die kun je beter producten laten gebruiken die potentieel minder schadelijk zijn. Maar Blokhuis zet ze in een lijn met traditionele sigaretten en shag."

Van den Driest heeft naar eigen zeggen begrip voor een leeftijdsgrens van 18 jaar, maar wil wél commerciële informatie kunnen verstrekken over de e-sigaret en de iQOS (i quit ordinary smoking). ,,Juist vanwege gezondheidsredenen is het belangrijke om de consument goed te informeren."   

RIVM

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat nog niet precies duidelijk is wat de schadelijke gevolgen over verloop van jaren zijn. ,,Waarschijnlijk minder schadelijk, maar zeker niet gezond", concludeert het RIVM vooralsnog. Dat signaleert in de emissies van de iQOS-sticks onder meer nicotine en kankerverwekkende stoffen.

Fabriek

De 'heats' met kleine reepjes tabak worden onder meer geproduceerd in Bergen op Zoom (275 banen). In de fabriek waar ooit door bijna 1.200 mensen sigaretten gedraaid en verpakt werden, met name Marlboro, draaien sinds november vorig jaar twee splinternieuwe lijnen voor de iQOS. Philip Morris Holland ontwikkelt op die plek in het laboratorium ook vloeistoffen met smaakjes voor de elektronische sigaret. 

Het Philip Morris-sigarettenpijpje met oplader kost 70 euro, een pakje tabakssticks van 20 stuks komt op 6 euro. 

Ongelegen

Voor de grootste fabrikant ter wereld die zegt de traditionele sigaret volledig te willen vervangen door 'rookloze producten', komt de aanval van  Blokhuis op een ongelegen moment. Volgende week opent na Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam de vierde iQOS-speciaalzaak in Utrecht. Juist dan wilde de multinational de 'transformatie naar het nieuwe roken' opnieuw presenteren.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom