Vol trots toont Petra Kwaadgras haar eerste prinsenwagen.
Volledig scherm
Vol trots toont Petra Kwaadgras haar eerste prinsenwagen. © Jan van de Kasteele

Petra ontwerpt als eerste vrouw de prinsenwagen van Krabbegat: ‘Dit is zo eervol’

BERGEN OP ZOOM - De Neuzemesjien, zo noemen de bouwers hem. Kunstenares Petra Kwaadgras is dit jaar de ontwerpster van de prinsenwagen. Die breekt in één klap met de traditionele ontwerpen zoals Krabbegat die gewend is. 

Quote

Ik heb meteen gezegd: ik heb niks met Vastena­vend

Petra Kwaadgras, Ontwierp de prinsenwagen

Ze is heel benieuwd naar de reacties. Vindt het best spannend geeft ze eerlijk toe. En ook de Stichting Vastenavend maakt een ommezwaai. Voor het eerst heeft een vrouw dit belangrijke ontwerp, de wagen van de prins, mogen maken.

,,Ik ben vorig jaar gebeld. Of ik het wilde. Ik heb meteen gezegd: ik heb niks met Vastenavend. Ik ga wel eens op stap. Maar dat is het. Ik heb ook nooit aan vastenavendexposities meegedaan. Ze zeiden: dat weten we. Maar we willen het juist anders doen’’, vertelt de 37-jarige Bergse.

Iedereen hielp mee

Ze moest er even over nadenken. ,,Maar het is zo eervol dat je hiervoor wordt gevraagd.” Maar ja, toen begon het pas. ,,Ik ben een ‘platte’ ontwerper.” Met andere woorden gewend te tekenen op papier. Een tekening vertalen naar een wagen is een lastige, lange weg.

,,Dat heb ik samen met de bouwers gedaan, iedereen heeft meegeholpen, maar ik kreeg wel de vrijheid mijn ontwerp te maken.” Ze kreeg er veel respect voor de bouwploeg voor. ,,Ik zet iets op papier, maar zij moeten het realiseren, over hoe dat is gegaan heb ik een heel goed gevoel.”

Ineens is het Vastenavend

De wagen is niet gebouwd als een massief geheel zoals voorgaande ontwerpen, maar bestaat uit drie elementen. Die allemaal het feest van het verkleden verbeelden. Een nuske op, een maske. ,,En dan is het Vastenavend, dan is het ineens feest.” Maar de wagen laat ook zien dat achter die attributen een industrie zit. Die de maskers, de neuzen maakt. En dat allemaal op een wagen waarvan ook de kleuren net even anders zijn.

De ontwerptekening voor de Neuzemesjien.
Volledig scherm
De ontwerptekening voor de Neuzemesjien. © Jan van de Kasteele
  1. Twintig jaar na massagraven weer helpen in Kosovo: ‘Die dankbaarheid, daar word ik stil van’
    PREMIUM
    INTERVIEW

    Twintig jaar na massagra­ven weer helpen in Kosovo: ‘Die dankbaar­heid, daar word ik stil van’

    WOENSDRECHT - Als jong militair hielp hij in Kosovo honderden oorlogsslachtoffers te identificeren en herbegraven. Twintig jaar na die gruwelen keert Christian Zorge (41), nu uitvaartondernemer in Woensdrecht, met veertien veteranen terug. Om de lokale bevolking te helpen, al is het voor sommigen tevens traumaverwerking. Een verhaal over wreedheid, maar ook dankbaarheid en hoop.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom