Volledig scherm
Irene Franken. © Tonny Presser © 2018

Personeel

Van het landBERGEN OP ZOOM - September is altijd een drukke maand op het bedrijf. Al het oogstwerk komt tegelijkertijd en dat kan ook niet wachten. Mis je één dag met de snij- en spekbonenpluk? Dan zijn ze te groot en te dik. En blijven de appels te lang hangen, dan zijn ze overrijp en niet lekker meer. Nu lijkt dat alles simpel en ik kan me voorstellen dat je zegt: dan pluk je toch gewoon de appels en de bonen? Maar ondertussen moet ook dagelijks de suikermaïs, de bramen, de venkel, koolrabi, sla, pompoenen, peren en ga zo maar door worden geoogst.

Quote

Gelukkig hebben we vrienden van mijn vader die ons uit de brand helpen

Irene Franken

En dan moeten onze klanten in de winkel natuurlijk ook geholpen worden. Juist in september staat onze agenda bol van de kinderfeestjes, schoolbezoeken, familiedagen en evenementen zoals de Brabantse Walweek en een wandeltocht waar we graag aan meewerken. Geloof mij, in een week die maar zeven dagen kent en dagen die ook nog eens korter worden vanwege de naderende herfst, is de oogst telkens weer een hele uitdaging.

Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Tonny Presser © 2018

Er komt dus flink wat planning bij kijken. En waar we in de zomervakantie beschikken over studenten die ons helpen, is het in september een stuk moeilijker om aan personeel te komen, want iedereen gaat weer naar school. Het is dan ook een tijdrovende en lastige klus om de planning rond te krijgen. Gelukkig hebben we nog een paar vrienden van mijn vader die ons graag vrijwillig uit de brand helpen. Zoals Henk die nooit te beroerd is om een ritje met de auto te doen of An, die gastvrouw speelt of helpt met de kinderfeestjes en Kees, die op de trekker springt als het nodig is. Hoe dankbaar we hen dan zijn. En dan zijn er nog tantes, nichtjes, neven en schoonbroers en -zussen, die we regelmatig een appje sturen als we de planning echt niet rondkrijgen. En zij dan gelukkig bijspringen.

Maar dan zijn er nog steeds van die dagen die niet te plannen zijn. Als het op zaterdag 30 graden is bijvoorbeeld, denken wij dat het een rustige middag wordt in onze winkel, maar de rij bij de kassa lijkt niet op te houden. Aan het einde van die dag zitten we dan glazig voor ons uit te kijken. Waar de uitdrukking ‘ik wens je veel personeel’ vooral negatief is bedoeld - want dat zou ook veel ellende met zich meebrengen - zou het op sommige dagen voor ons een zegen zijn!

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom