Volledig scherm
Biomoer, op de grens van Roosendaal en Bergen op Zoom, wil uitbreiden met een vierde silo. © Picasa

Partij voor de Dieren eist dat provincie haast maakt met besluit Biomoer

BERGEN OP ZOOM - De statenfractie van de Partij voor de Dieren(PvdD) heeft geen goed woord over voor het uitblijven van een besluit van de provincie Noord-Brabant over mestvergister Biomoer, op de grens tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Marco van der Wel van PvdD: ,,Wat ons betreft is het een brevet van onvermogen aan het adres van Gedeputeerde Staten."

Vorige week werd bekend dat de Raad van State de provincie opdracht heeft gegeven binnen twee weken een besluit te nemen over een vergunningaanvraag van Biomoer om de productie te verdubbelen. Doet de provincie dat niet, dan volgt een boete van 100 euro per dag tot een maximum van 15.000 euro. 

Op de vingers getikt

Omwonenden hebben samen met een aantal natuurorganisaties eind 2015 met succes de aanvraag tegengehouden. De Raad van State besloot toen dat Noord-Brabant uiterlijk mei 2016 een nieuw besluit moest nemen waarbij onder andere meer rekening wordt gehouden met aanwezige natuurwaarden. Dat is nog steeds niet gebeurd. Van der Wel wijst erop dat dit de derde keer is dat Noord-Brabant in deze kwestie op de vingers is getikt. ,,Het zorgvuldigheidsbeginsel en rechtszekerheidsbeginsel worden met voeten getreden.Wat ons betreft is het een brevet van onvermogen aan het adres van Gedeputeerde Staten. "

Door het niet nemen van een besluit zitten volgens PvdD omwonenden onnodig lang in onzekerheid. ,,Wordt hun leefomgeving en de natuur aangetast omdat BioMoer B.V. twee keer zoveel mest mag gaan verwerken, of niet?", zegt Van der Wel.

De provincie heeft onlangs gesteld er alles aan te doen om binnen twee weken een besluit te nemen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom